ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

¨Όταν κάνει αυτά η Τουρκία πώς να εφαρμοστεί το σχέδιο ειρήνης ;¨

Κρίσιμες είναι οι ώρες που περνάνε στην γραμμή Χατάι-Πεκίνο-Μόσχα-Δαμασκός για την επίλυση με διπλωματικούς δρόμους της εσωτερικής αναταραχής στην Συρία. Την ώρα που αναμένεται ανακοίνωση του Αννάν από το Χατάι, από την Συρία βγήκε ανακοίνωση που λέει : ¨Πως μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Αννάν όταν διαρκούνε ακόμη οι είσοδοι ενόπλων από την μεριά της Τουρκίας ;¨.

Άρχισε η κρίσιμη επίσκεψη στο Χατάι του Κόφι Αννάν-ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Το πρακτορείο ειδήσεων Doğan ανακοίνωσε πως κατά την διάρκεια της επίσκεψης 4 άτομα τραυματίστηκαν σε περιστατικά που συνέβησαν στα σύνορα, ενώ υψώθηκαν και καπνοί. Εντός της σήμερον αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση ο Αννάν.

Λήγει σήμερα η διορία που δόθηκε για την εφαρμογή του σχεδίου Αννάν με τα έξι άρθρα, που περιλαμβάνει την απόσυρση των βαρέων όπλων από τις πόλεις. Μετά την απόσυρση αναμένεται να κηρυχτεί στις 12 Απριλίου ανακωχή. Συνεχίζεται ακόμη ο αντίκτυπος από τα χτεσινά επεισόδια όταν δύο Τούρκοι και δύο καταγόμενοι από την Συρία τραυματίστηκαν από σφαίρες που προήλθαν από την σύρραξη στην Συρία.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν παρακολουθεί στην Κίνα στενά τις εξελίξεις. Ο Σύριο υπουργός εξωτερικών Βελίντ Μουαλίμ συναντήθηκε στην Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε πως σήμερα θα αρχίσει να αποσύρεται από τις πόλεις ο στρατός.

……………..

Εφ. Χουριέτ 10-4-2012