ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ που ετοιμάστηκε από τον σύλλογο Ελληνοτουρκικής φιλίας άρχισε στις 11 Απριλίου με έκθεση ζωγραφικής στην Λέσχη Κομοτηναίων με θέμα ¨Η Τέχνη ως όχημα πολιτιστικής συνεργασίας στους γείτονες¨. Στα εγκαίνια μετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντάγματος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Μπουρχάν Κουζού, ο βουλευτής Ανδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς και οι υποπρόξενοι Μπερίν Οκούρ και Ιλκάι Κοτζαγιγίτ. Ο σύλλογος Ελληνοτουρκικής φιλίας κατά τα τελευταία 3 χρόνια στα πλαίσια των σχέσεων Τουρκία και Ελλάδας πραγματοποιεί εκθέσεις με βαρύτητα στην τέχνη. Ο καθηγητής Μπουρχάν Κουζού στη ομιλία του που έκανε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του εδώ. Ο Μπουρχάν Κουζού στην ομιλία του ανέφερε πως ¨Ο βουλευτής Μεχμέτ Μουεζίνογλου είναι Δυτικοθρακιώτης, αυτός μας έφερε εδώ και τον ευχαριστώ για αυτό. Πρώτη φορά έρχομαι εδώ, είμαι ένας από εσάς, είμαστε γείτονες και φίλοι, εδώ δεν αισθάνομαι ξένος. Εμείς πάντα δίνουμε σημασία στην ελληνοτουρκική φιλία. Στην ιστορία έγιναν πολλά και πέρασαν, αλλά οι λαοί δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν προσκολλημένοι σε αυτά. Αυτό απαιτεί ένα διαφορετικό δίκτυο σχέσεων. Οι κουλτούρες μας είναι πολύ κοντά, έχουν γίνει ένα. Για μένα η ζωγραφική είναι η πιο δύσκολη τέχνη. Όποτε κοιτάω μια τέτοια έκθεση την βλέπω πάντα με θαυμασμό, είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο¨.

Ο βουλευτής Αδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζίνογλου, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον καθηγητή κύριο Μπουρχάν Κουζού για την επίσκεψη του στην Δυτική Θράκη. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σημαντικό αυτό βήμα που έκανε ο σύλλογος ελληνοτουρκικής φιλίας

. Στην συνέχεια της ομιλίας του είπε : ¨Η εκδήλωση αυτή πρέπει να εκτιμηθεί ως ένα βήμα που δείχνει πως η τέχνη μπορεί να αποτελέσει την κοινή γλώσσα των λαών και να δυναμώσει την φιλία, και αυτό το βρίσκω πού σημαντικό.

¨Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι αναπνοές εδώ. Όχι οι άνθρωποι έξω¨

Η πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού συλλόγου φιλίας Καδριέ Εσρά Αϊγκούν στην ομιλία που έκανε ανέφερε : Καταρχήν καλωσορίζω όλους όσους πιστεύουν στην ελληνοτουρκική φιλία και ήρθαν εδώ. Να είστε καλά, εμείς το πιστεύουμε, εμείς θα συνυπάρξουμε ώστε αυτή η ιστορία να προχωρήσει. Οι δύο χώρες πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια να ασκούνε εχθρότητα η μία προς την άλλη.

……………………..

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες αιρετούς που βρίσκονται εδώ καθώς και όλος όσους συνέβαλαν σε αυτή την έκθεση. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον πρόξενο κύριο Μουσταφά Σάρνιτς διότι μας ενθάρρυνε. Με την δική τους βοήθεια ήρθαμε εδώ. Μακάρι να κάναμε ωραία πράματα. Φυσικά θα υπάρχουν και παράφωνοι ήχοι, αλλά εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι εδώ αναπνοές. Όχι οι άνθρωποι έξω. Είναι σημαντικό να μπορέσει να γίνει κάτι. Και αυτό δεν είναι να σπιλώνονται αυτά που γίνονται¨

 

¨Θα μείνει για πολλά χρόνια στην μνήμη ως μια εκδήλωση που συνέβαλε πολύ θετικά στην πολιτιστική ζωή της Δυτικής Θράκης¨

 Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Σάρνιτς, στην ομιλία του εξέφρασε την περηφάνια του για την παρουσία εδώ του συλλόγου Ελληνοτουρκικής φιλίας που οργάνωσε αυτή την εκδήλωση, των κύριων βουλευτών Μπουρχαν Κουζού, Μεχμέτ Μουεζίνογλου και των συζύγων τους. Ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς στην ομιλία του ανέφερε : Ένα ακόμη στοιχείο που αυξάνει την χαρά μας είναι η παρουσία εδώ και των Ελλήνων φίλων μας καθώς και εκπροσώπων από την πολιτική και τους συλλόγους της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, αυτό είναι κάτι που αυξάνει ακόμη μια φορά την χαρά μας. Επίσης σε αυτή την έκθεση βλέπουμε την ανανεωμένη εμφάνιση της Λέσχης Κομοτηναίων. Κατέστη ένα πολύ ωραίο κέντρο τέχνης για την Κομοτηνή και με αφορμή αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμο Κομοτηνής και όσους συνέβαλαν σε αυτό. Σε αυτή την έκθεση σε Τουρκία και Ελλάδα παρατίθενται έργα πολύ αξιόλογων καλλιτεχνών μας. Μακάρι αυτή η έκθεση να μείνει για πολλά χρόνια στην μνήμη ως μια εκδήλωση που συνέβαλε πολύ θετικά στην πολιτιστική ζωή της Δυτικής Θράκης. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην κυρία Εσρά που μόχθησε για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης, στην κυρία Φουσούν και στους συλλόγους Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και τους άλλους συλλόγους που ήταν οι σπόνσορες αυτής της εκδήλωσης.

Ανάμεσα σε αυτούς που μετείχαν στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας (B.T.A.Y.T.D.) Ερκάν Ρουσέν και μέλη του Δ.Σ., η επικεφαλής του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την Ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά, ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (G.T.G.B.) Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης (B.T.T.Ö.B.) Σαμί Τοραμάν, ο αντιδήμαρχος Ριτβάν Μολλά Ισά, η περιφερειακή σύμβουλος Σεβγκί Σαλίμ, η πρόεδρος του Μειονοτικού Πολιτιστικού και Φολκλορικού Συλλόγου Σαππών Νετσλά Τσαβούς, καθώς και άλλοι πρόεδροι και διοικούντες συλλόγων. Την ώρα που μέσα στην αίθουσα γινόταν η έκθεση, βρισκόταν οι καλεσμένοι και λέγονταν ωραία λόγια από αυτούς που πιστεύουν στην ελληνοτουρκική φιλία και θέλουν να πορευτούν σε αυτό το δρόμο, έξω μπροστά στα μάτια της αστυνομίας μια ομάδα περίπου 15 ατόμων διαμαρτύρονταν για την ελληνοτουρκική φιλία. Μάλιστα ένας από τους διαδηλωτές φάνηκε ότι έφτασε μέχρι δίπλα στον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς και στους καλεσμένους.

Επικεφαλής αυτών ήταν ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ¨Σπάρτακος¨ στον δήμο Κομοτηνής Νεκτάριος Δαπέργολας και ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Αντιφωνητής Κώστας Καραίσκος, οι οποίοι επιχείρησαν κρεμώντας στο λαιμό τους κείμενα και φωτογραφίες ενάντια στην Τουρκία και τον τουρκισμό, να επισκιάσουν αυτό το ωραίο περιβάλλον.

Εφ. Μπιρλίκ 12-4-2012

 

Σχόλιο : Δηλαδή με βάση τα γραφόμενα στο άρθρο, θα έπρεπε η αστυνομία να μας πάρει σηκωτούς ¨μέσα¨ ; Σωστά ! Άλλωστε όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες η συμπεριφορά μας ήταν βίαιη, υβριστική, προκλητική και ίσως και τρομοκρατική !….

Προσέξτε επίσης ότι δεν περιγράφει τι ήταν αυτά τα ¨ενάντια στην Τουρκία και τον τουρκισμό¨ πλακάτ που κρατούσαμε στην διαμαρτυρία. Διότι απλά επρόκειτο για φωτοτυπίες από έργα τέχνης αναγνωρισμένων Ευρωπαίων και Ελλήνων ζωγράφων.