ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

To Βόρειο Ιράκ σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου

Κρίση πετρελαίου ξέσπασε στο βόρειο Ιράκ ανάμεσα στην Κουρδική περιφερειακή διοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση. Η περιφερειακή διοίκηση ανακοίνωσε πως λόγω προβλήματος στις πληρωμές, σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η περιφερειακή διοίκηση αναφέρει πως παρά το ότι κάθε μέρα εξάγει 50 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου από τον Μάιο ως τώρα η Βαγδάτη δεν πλήρωσε. Η Βαγδάτη αντέδρασε σε αυτή την απόφαση της περιφερειακής διοίκησης.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ Ραφά Ελ Εσαβί ανέφερε πως αυτή η απόφαση της διοίκησης του Βόρειου Ιράκ δεν τους φοβίζει, ενώ ο υπουργός Ενέργειας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ελ Σαχριστανί δήλωσε πως ¨Η Κουρδική περιοχή πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές¨.

Εδώ και καιρό υπάρχει μια ένταση με την Βαγδάτη, λόγω των συμφωνιών που έχει συνάψει η περιφερειακή κουρδική διοίκηση με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες.

Η διοίκηση του Β. Ιράκ υπέγραψε περίπου 40 συμφωνίες με διεθνείς εταιρίες, χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης. Η κεντρική διοίκηση είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις εταιρίες που είχαν συμφωνήσει με το Β.Ιράκ.

Εφ. Χουριέτ 2-4-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone