ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιστορική ειρωνία ;

Η κεντρική φυλακή στην οποία 97 χρόνια πριν με μεταμεσονύχτια επιχείρηση συγκεντρώθηκαν οι Αρμένιοι διανοούμενοι της Κωνσταντινούπολης και ξανά δεν γύρισαν, σήμερα είναι μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης υπαγόμενο στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην ανεπίσημη ιστορία ως αρχή της ¨Αρμενικής Γενοκτονίας¨ θεωρείται η 24η Απριλίου καθώς στις 24-4-1915 με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Ταλάτ, συνελήφθησαν από τα σπίτια τους με μεταμεσονύχτια επιχείρηση 220 Αρμένιοι διανοούμενοι. Την επιχείρηση αυτή που άναψε το φυτίλι της γενοκτονίας, την διηύθυνε ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντινούπολης Μπεντρί Μπέι.

Οι συλληφθέντες στάλθηκαν στην Κεντρική Φυλακή που βρισκόταν στο Σουλταναχμέτ. Από εκεί με το βαπόρι Νο 67 της Şirket-i Hayriye μεταφέρθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Χαϊντάρπασά. Μετά από 10 ώρες αναμονής στον σταθμό Χαιντάρπασά, με ένα ειδικό τρένο πήραν τον δρόμο για Άγκυρα.

Μετά από ένα ταξίδι 20 ωρών, τους 220 Αρμένιους διανοούμενους τους κατέβασαν από το τρένο στο Σιντζάκιοϊ πλησίον της Άγκυρας. Ο διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Κωνσταντινούπολης Ιμπραήμ Μπέι τους είχε χωρίσει σε δύο ομάδες. Την μια ομάδα την μετέφεραν με κάρα προς το Τσανκίρι και την άλλη προς το Αγιάς. Από τα 220 άτομα τα 139 εξαφανίστηκαν-χάθηκαν χωρίς καν μια ταφόπλακα.

 

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η κεντρική φυλακή λοιπόν όπου τότε κρατήθηκαν οι 220 Αρμένιοι διανοούμενοι σήμερα είναι μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης. Μάλιστα το υπαγόμενο στο υπουργείο Πολιτισμού αυτό μουσείο είναι γνωστό ως το πρώτο που περιείχε έργα τουρκικής και ισλαμικής τέχνης.

Το μουσείο αυτό που αποτελεί αρχείο της ¨τουρκοισλαμικής σύνθεσης¨ που είναι η επίσημη ιδεολογία του τουρκικού κράτους, είχε ιδρυθεί αρχικά στα 1914 στο γηροκομείο που βρισκόταν εντός του συγκροτήματος του τζαμιού Σουλεϊμανίγιε.

Το σημερινό του όνομα το πήρε μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, και το 1983 μεταφέρθηκε στο σημερινό του χώρο.

ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΑΣΑ !

Το μουσείο της Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης στο οποίο είχαν φυλακιστεί το 1915 οι Αρμένιοι βρίσκεται στην Πλατεία αλόγων στο Σουλτάναχμέτ. Το κτίριο είναι γνωστό ως ¨Μέγαρο Ιμπράημ Πασά¨ εκτός από πολλούς γάμους, εκδηλώσεις και εορτασμούς, χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν στρατόπεδο, πρεσβεία, τελωνείο, χώρος για τους στρατιωτικούς μουσικούς και φυλακή.

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 21-4-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone