ΜΕΒΛΙΤ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΟΚΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συνεχίστηκε η 40 ετών παράδοση στον Δοκό !

Συνεχίστηκε με μεγάλη συμμετοχή και αυτή τη χρονιά στο χωριό Δοκός του δήμου Αριανών η παράδοση του ¨Μεβλίτ του χωριού¨ η οποία συνεχεται αδιαλείπτως επί 40 χρόνια. Στο μεβλίτ μετείχαν ο βουλευτής Ανδριανούπολης του κόμματος ΑΚ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ουλουντάγ Μουσταφά Καρά, ο εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο επικεφαλής του συνδυασμού ¨Κοινωνικό Κίνημα¨ Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, ομάδα ιμάμηδων από το Τεκίρνταγ, ο πρόεδρος του συλλόγου επιχειρηματιών MÜSİAD Ομέρ Τζιχάντ Βαρντάν, οι υποψήφιοι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Μεχμέτ Εμίνογλου, Ιντρίζ Αχμέτ, Ορχάν Μουσταφά, η σύμβουλος στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης Σεβγκί Σαλίμ, ο πρόεδρος του συλλόγου Ν. Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, μέλη της κοινότητας του Ισλάμ από Ινδία και Πακιστάν και πολλοί ομογενείς από τα γύρω χωριά.

 Το μεβλίτ του χωριού άρχισε με την χορωδία του Συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών τζαμιών Δυτικής Θράκης. Η προσευχή της μέρας έγινε από τον μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ. Στην συνέχεια του προγράμματος ο μουφτής Ιμπραήμ Σερήφ συνεχάρη τον κόσμο του χωριού ο οποίος ακόμη και σε δύσκολες εποχές οργανώνει αυτήν την εκδήλωση. Μετά από τις ομιλίες που έγιναν όλοι μαζί έκαναν την μεσημεριανή προσευχή. Καθώς ο κόσμος δεν χωρούσε στο τζαμί, στρώθηκαν χαλιά στη αυλή και στο δρόμο και έκαναν εκεί το ναμάζι τους. Μετά από το ναμάζι οι μουσαφίρηδες κλήθηκαν από τον λαό του χωριού στα σπίτια για φαί.

Με επιτυχία έληξε το Μεβλίτ του χωριού Δοκός που συνεχίζεται επί 40 σχεδόν χρόνια. Καθώς το Μεβλίτ συνέπεσε με την Πασχαλιά των χριστιανών αυτό δημιούργησε ένα μικρό πρόβλημα, αλλά αυτό δεν επηρέασε την συμμετοχή και συμμετοχή του λαού μας υπήρξε μεγάλη όπως και τα παλιά χρόνια.

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 15-4-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone