ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ ΣΤΗΝ GTGB

Εκδήλωση ¨Πόλεμοι του Τσανάκκαλε¨ στην GTGB

Η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) στις 31 Μαρτίου 2012 οργάνωσε στην αίθουσα της GTGB εκδήλωση με θέμα ¨Πόλεμοι του Τσανάκκαλε¨. Στην εκδήλωση μετείχαν ως ομιλητές οι καθηγητές πανεπιστημίου Αδριανούπολης Ιλχάν Τοκσόζ και Μπουλέντ Αταλάι και ο Δυτικοθρακιώτης δάσκαλος Ιστορίας Ορχάν Ισμαήλ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο υποπρόξενος Αντνάν Οζτούρκ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο πρόεδρος του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB) Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της GTGB Κοράι Χασάν, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Οσμάν Ισμαήλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης (BTTÖB) Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ιμπραήμ Μεχμέτ, η διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ, και η πρόεδρος του δημοτικού συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα προς την Ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

Την εναρκτήρια ομιλία την έκανε ο πρόεδρος της GTGB Κοράι Χασάν ο οποίος ανέφερε πως ¨Σε αυτό τον πόλεμο μετείχαν και θυσίασαν τις ζωές τους άτομα από Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη κι Διδυμότειχο. Αυτοί άφησαν πίσω τους πατέρες και τις μάνες τους και έγιναν μάρτυρες για αυτό το σκοπό¨.

Στην εκδήλωση έκανε ομιλία ο Δυτικοθρακιώτης δάσκαλος ιστορίας Ορχάν Ισμαήλ ο οποίος έκανε μια παρουσίαση με θέμα τους πολέμους στο Τσανάκκαλε και αυτά που έγιναν εκεί. Ο Ορχάν Ισμαήλ ανέφερε πως οι μάχες που έγιναν εκεί ήταν από τις πιο αιματηρές της ιστορίας και ευχήθηκε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιο πόνο.

Παρέδωσε τον λόγο στον καθηγητή Μπουλέντ Αταλάι με την φράση : ¨Αξιότιμοι ομογενείς μου, σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Η 97η επέτειος από τον θρύλο του Τσανάκκαλε, οι άνθρωποι που σεβόμαστε ακόμη και στην πιο άσχημη εποχή της Αυτοκρατορίας, βίωσαν έναν πόλεμο που έβγαλε έναν παγκόσμιο ηγέτη. Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες μάρτυρες μας ιδρύθηκε μια ισχυρή Δημοκρατία. Είστε όλοι σας πολύ τυχεροί, διότι από αυτή την περιοχή βγάλατε έναν παγκόσμιο ηγέτη¨.

Στο βήμα προσήλθε ο καθηγητής Μπουλέντ Αταλάι και περιέγραψε την έναρξη και την πορεία του πολέμου στο Τσανάκκαλε. Ο Μπουλέντ Αταλάι αναφέρθηκε σε θαύματα που έγιναν κατά τις μάχες του πολέμου και είπε πως ¨ Ο πόλεμος του Τσανάκκαλε είναι γνωστός ως μια από τις πιο σφοδρές μάχες της ιστορίας. Και πραγματικά έτσι είναι. Ο κλοιός των πυρών ήταν τόσο έντονος που λέγεται πως συγκρούονταν στον αέρα οι σφαίρες. Ακόμα και αυτό δείχνει την αγριότητα και την σφοδρότητα του πολέμου. Αξιότιμοι μετέχοντες βλέποντας την μάχη στο Τσανάκκαλε βλέπουμε στην μια μεριά τον προφήτη Μωάμεθ και στην άλλη τον Μουσταφά Κεμάλ. Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω, δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα του να αντιπαραθέτουμε αυτούς τους δύο. Το Τσανάκκαλε είναι ένα μέρος όπου έγινε θαύμα. Έτσι το Τσανάκκαλε αποτελεί μια νίκη της πίστης πάνω στα υλικά και πνευματικά στοιχεία. Στα θεμέλια αυτής της νίκης υπάρχουν δύο Μουσταφά . Ο ένας ο προφήτης μας ο Μουσταφά και ο άλλος ο Ιδρυτής της T.C. Μουσταφά Κεμάλ. Εάν επιχειρήσουμε να εξαφανίσουμε έναν εκ των δύο τότε προδίδουμε από την πλευρά της πίστης και του δοθέντος αγώνα την νίκη του Τσανάκκαλε.¨

Την εκδήλωση ομόρφυνε με το ποίημα που διάβασε η Σιμπέλ Γκιουλιστάν.

 Εφ. Μπιρλίκ 2-4-2012