Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης μετείχε στη σύνοδο Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ

Στην σύνοδο του ΟΑΣΕ που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας στην Βιέννη, μετείχε η Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Περβίν Χαϊρουλλάχ.

Η Χαϊρουλλάχ πήρε τον λόγο στην 1η συνεδρία που είχε ως θέμα τις διακρίσεις την έλλειψη ανοχής και τον ρατσισμό στον αθλητισμό και περιέγραψε την σχετική με το θέμα εμπειρία της από την Δυτική Θράκη.

Η Χαϊρουλλάχ ανέφερε πρώτα τις επιθέσεις που έγιναν στους ιερούς χώρους της Τουρκικής Μειονότητας όπως την επίθεση στο νεκροταφείο του Ποσπός στις 16-2-2012, καθώς και τις επιθέσεις στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης στο μπεκτασίδικο νεκροταφείο Ξάνθης που έγιναν στις 23-3-2012.

Αργότερα αναφέρθηκε σε πρακτικές διακρίσεων με την χείρα του κράτους όπως στην φράση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης πως ¨Στην Δυτική Θράκη δεν υπάρχουν, και δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα για αυτούς που αυτοαναγνωρίζονται ως Τούρκοι¨, και στην φράση του περιφερειακού συμβούλου Κοζάνης Στέφανου Τοπαλίδη πως “Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν σαπούνι, εγώ με μερικούς έγχρωμους θα κάνω χρωμοσαμπουάν” .

Τέλος η Χαϊρουλλάχ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις διακρίσεων στον αθλητισμό στην Δυτική Θράκη, και ανέφερε πως οι Τούρκοι παίχτες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ομόλογους τους.

Η Χαιρουλλάχ στο τέλος του λόγου της προέβη σε συμβουλές προς την Ελλάδα για το θέμα λέγοντας πως ¨για να τερματιστούνε οι πρακτικές καταπίεσης και διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων που ζούνε στην χώρα, πρέπει να επιδειχτεί επιμέλεια για την σύλληψη αυτών που προβαίνουν σε τέτοιες πρακτικές και να εφαρμοστούν αντικειμενικά και πετυχημένα οι νόμοι για την αποτροπή της ρητορικής του μίσους.

Ιστοσελίδα του συλλόγου BTAYTD  20-4-2012

 Σχόλιο : Στην φωτογραφία δεξιά είναι ο Χαϊρί Εμίν (από Βουλγαρία)  και στο κέντρο ο Βεϊσέλ Φιλίζ-μέλος του προεδρείου των Ανεξάρτητων ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης- εισηγητής στο  COJEP International: Council for Justice, Equality and Peace. 

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email