ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΕΙΟΓΛΟΥ

Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ επιβλήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην περιοχή Ιστικλάλ και παρενέβη το Βατικανό

1 εκατομμύριο περίπου λιρών ήταν το πρόστιμο και ο φόρος ακίνητης περιουσίας που επιβλήθηκε στην μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης διότι στο κτηματολόγιο η αυλή φαινόταν ως οικόπεδο. Η εντολή για πληρωμή του δήμου Μπέιογλου έφτασε μέχρι το Βατικανό. Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος έκανε έκκληση στο ιταλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ¨να παρέμβει¨.

 Πασχαλιά με μωβ ζώνη

Ο ιερέας της εκκλησίας Λουλιάν Πίστα, ανέφερε πως κατά την τελετή της Ανάστασης βγήκε με μωβ ζώνη που φοριέται στις κηδείες και ότι λόγω του προστίμου και του φόρου έζησαν μια ¨μαύρη Πασχαλιά¨. Ο Πίστα ανέφερε πως ¨Το πρόστιμο και οι φόροι που στάλθηκαν στην εκκλησία μας έκαναν την γιορτής της Πασχαλιάς μας μια μαύρη Πασχαλιά¨. Ο ιερέας ζήτησε την στήριξη του ποιμνίου και ανέφερε πως πρέπει να διεκδικηθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που με την 288 ετών ιστορία της είναι ένα από τα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης στις 19 Μαρτίου δέχτηκε επίδοση από υπαλλήλους του δήμου του προστίμου ύψους 980 χιλιάδων λιρών.

Οι υπάλληλοι ανέφεραν πως η 641 τ.μ. αυλή και τα παραρτήματα που περιβάλλουν την εκκλησία, στο κτηματολόγιο φαίνονται ως οικόπεδο και καθώς δεν πληρώθηκε και φόρος ακίνητης περιουσίας από το 1986, κόπηκε συνολικά αυτό το ποσό. Ο Πίστα παρέλαβε το ειδοποιητήριο και ενημέρωσε σχετικά το Βατικανό. Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ζήτησε αν υπάρχει ανάγκη να υποβληθεί μήνυση. Επίσης ο πρόξενος και ο ιερέας Πίστα ενημέρωσαν σχετικά τα προξενεία των χωρών μελών της Ε.Ε. και ζήτησαν την στήριξη τους.

Μετά από τις προσπάθειες του ιερέα Πίστα ο δήμος Μπέιογλου ζήτησε την γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Στο έγγραφο που στάλθηκε 10 μέρες πριν ερωτάται αν πρέπει η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου να πληρώσει φόρο για τον περίβολο της εκκλησίας που φαίνεται ως οικόπεδο. Ακόμη απάντηση δεν ήρθε.

Ελπίζω πως πρόκειται για λάθος

Ο ιερέας Πίστα είπε πως εξεπλάγη ιδιαίτερα όταν είδε το πρόστιμο και δήλωσε : Από το πρόστιμο τα 880 χιλ αφορούνε την αυλή και τα υπόλοιπο κομμάτι τα άλλα τμήματα. Δεν έχουμε προϋπολογισμό για να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα. Άλλωστε όσοι εργάζονται στην εκκλησία δεν παίρνουν κανένα μισθό. Με δωρεές επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα της εκκλησίας. Με τα λίγα χρήματα που παίρνουμε από δύο μαγαζιά που νοικιάζουμε, διασφαλίζουμε τροφή και κατάλυμα σε άπορους. Το να εμφανίζεται ως οικόπεδο και να φορολογείται η αυλή μιας εκκλησίας που είναι εκεί 300 χρόνια είναι κωμικό. Θέλω να πιστεύω πως πρόκειται για λάθος κάποιων υπαλλήλων¨.

………………..

Εφ. Χουριέτ 11-4-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone