ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ…

¨Ποια ήταν η πιο σημαντική από εμάς δουλειά που είχατε ;

Οι μητέρες/άνθρωποι του Σαββάτου ρώτησαν σχετικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Εργκίν που αρνήθηκε να τους συναντήσει : ¨Ο υπουργός ανέφερε πως «Έχω σημαντικές δουλειές, δεν έχω χρόνο για αυτά». Ποιες είναι λοιπόν οι πιο σημαντικές δουλειές που έχετε και είναι πιο σημαντικές από το να επιλύσετε τα θέματα μας ;¨.

Οι μητέρες/άνθρωποι του Σαββάτου κατά την 366η συγκέντρωση τους στην πλατεία Γαλατάσεράι, ανέγνωσαν το γράμμα που έγραψαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Εργκίν σχετικά με τους αγνοούμενος συγγενείς τους.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων στις 19 Μαρτίου ζήτησαν μέσω της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μια συνάντηση με τον υπουργό Εργκίν, ώστε να του παραθέσουν τα αιτήματα τους.

Ο Εργκίν όμως απέρριψε το αίτημα λόγω ¨αυξημένου φόρτου¨.

Ανάμεσα στους συγγενείς των αγνοουμένων που θέλαν να συναντήσουν τον υπουργό ήταν η 104 χρονών Μπέρφο Κιρμπαγίρ που επί 32 χρόνια αναζητά το γιό της, η 81 ετών Ελμάς Ερέν που επί 32 χρόνια αναζητεί τον γιό της, η 80 ετών Ζεγιτζάν Γεντιγκιόλ που επί 31 χρόνια αναζητεί τον γιό της, και η 85 ετών Φαντιμέ Τασκαγιά που επί 19 χρόνια αναζητεί τον γιο της.

¨Αυτή τη φορά είχα ελπίδες¨

Τα μέλη της Επιτροπής Αγνοουμένων του παραρτήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διάβασαν τα γράμματα που έστειλαν οι μανάδες που ζητούσαν συνάντηση. Η Μπέρφο Κιρμπαγίρ στο γράμμα της προς τον υπουργό Εργκίν αναφέρει τα εξής :

¨Επί 32 χρόνια αναζητώ τον φοιτητή γιο μου που συνελήφθη και αγνοείται. Δεν έμεινε αρχή που να μην προσφύγαμε και η απάντηση του κράτους κάθε φορά ήταν πιέσεις και απειλές. Στις 5-2-2011 είχα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχα πάρει ελπίδες…

Ακολούθως στήθηκε επιτροπή και σύμφωνα με την αναφορά της ο Τζεμίλ δολοφονήθηκε ενώ είχε συλληφθεί και το σώμα του εξαφανίστηκε. Στην αναφορά περιλαμβάνονται ακόμη και τα ονόματα αυτών που βασάνισαν τον γιό μου. Αλλά παρά το ότι από τότε πέρασε ένα έτος, ούτε τα κόκαλα του γιου μου βρέθηκαν, ούτε αυτοί που τον σκότωσαν προσήχθησαν μπροστά στο δικαστήριο. Η 32 ετών ανομία συνεχίστηκε.

Ζήτησα να συναντηθώ με τον αρμόδιο για την δικαιοσύνη υπουργό και να πω ¨Τι είδους δικαιοσύνη είναι αυτή¨, αλλά μας είπε πως ¨Έχω σημαντικές δουλειές , δεν έχω χρόνο για αυτά¨. Ποια είναι η περισσότερο σημαντική δουλειά από το να λύσετε τα θέματα μας ;¨.

…………………

Ιστοσελίδα Bianet.org   31-4-2012