ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μπουρχάν Κουζού : Τα μειονοτικά σας δικαιώματα είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένα στις διεθνείς συνθήκες

Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της τουρκικής βουλής καθηγητής Μπουρχάν Κουζού, στις 11-4-2012 έκανε μια ομιλία στην αίθουσα της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (G.T.G.B.) με τίτλο ¨ Ελληνοτουρκικός ιστορικός διάλογος¨. Την εισαγωγική ομιλία την έκανε ο πρόεδρος της G.T.G.B. Κοράι Χασάν. Ο Κοράι Χασάν στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στην δομή του συλλόγου, στο ιστορικό του και στις δραστηριότητες του, έδωσε τον λόγο στον καθηγητή Μπουρχάν Κουζού.

Στην ομιλία του που έκανε ο κύριος Μπουρχάν Κουζού, περιέγραψε ποια ήταν τα προβλήματα που βίωσε η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και μέσα από αυτά περιέγραψε με παραδείγματα στους μετέχοντες τις σκέψεις του σχετικά με τα δικαιώματα τους. Ο Μπουρχάν Κουζού αρχίζοντας την ομιλία του με χαιρετισμό στους μετέχοντες ανέφερε ότι καθώς και ο ίδιος είναι γαμπρός στη Θράκη, είναι ένας από εμάς και δεν αισθάνθηκε ξένος εδώ.

………………

 

¨Βλέπουμε ότι εδώ υπάρχουν προβλήματα στο συνεταιρίζεσθαι. Υπάρχουν πιέσεις σε θέματα δημοκρατίας¨

Εντός της Ε.Ε. υπάρχει θέμα ασφάλειας. Και υπάρχει και θέμα πληθυσμού. Αυτό επιφέρει ξενοφοβία. Τα προβλήματα εδώ αντανακλώνται και σε εμάς. Ο κόσμος έχει πάρει την μορφή μικρού χωριού και είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι. Πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ¨δική μου μειονότητα¨. Σχετικά με τα μειονοτικά δικαιώματα βλέποντας την ιστορία, επί πολλά χρόνια χρησιμοποιήσατε ελεύθερα τον όρο τουρκικός –η. Μετά τα γεγονότα όμως του 1955 η ένταση αυξήθηκε και κατά την δεκαετία του 80 έκλεισαν ακόμη και οι σύλλογοι σας. Όσον αφορά το θέμα της μουφτείας αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα στις συνθήκες, αλλά στην εφαρμογή βλέπουμε να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Κατά τον ίδιο τρόπο αναφέρεται και στις συνθήκες το πώς θα διοικούνται τα βακούφια και η εκπαίδευση. Βλέπουμε ότι εδώ υπάρχουν προβλήματα στο συνεταιρίζεσθαι. Υπάρχουν πιέσεις σε θέματα δημοκρατίας. Κατά καιρούς βλέπουμε ότι υπήρξαν και οικονομικές πιέσεις. Είναι ανάγκη όμως να διασφαλιστεί εδώ οικονομική ισότητα¨.

……………..

Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου στην ομιλία που έκανε εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι βρίσκεται εδώ. Είπε πως μπαίνοντας στην αίθουσα της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας θυμήθηκε μια ανάμνηση που έχει από τα σχολικά του χρόνια τότε που φοιτούσε στο μεντρεσέ. Περιέγραψε πως είχε πάρει από την βιβλιοθήκη να διαβάσει το βιβλίο ¨Περνάν οι γενναίοι¨, το μετέφερε στην τάξη και το διάβαζε την ώρα του μαθήματος, αλλά καθώς τον είδε τότε ο Έλληνας δάσκαλος αποβλήθηκε από την τότε διοίκηση του σχολείου για δύο μέρες. Ο Μουεζίνογλου στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του αναφερόμενος στις θεμελιώδεις μας αξίες είπε τα εξής : Είμαστε Τούρκοι και Μουσουλμάνοι και είμαστε περήφανοι για αυτό. Εάν έχουμε το ένα πόδι μας στον τουρκικό πολιτισμό και το άλλο στο Ισλάμ και τον Μουσουλμανισμό τότε μπορούμε να έχουμε μια σταθερή πορεία. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή πορεία πρέπει και τα δύο να τα κρατάμε σφιχτά και έτσι και μετά δύο να έχουμε σταθερή πορεία στο ταξίδι. Για αυτό πρέπει να μεταδώσουμε τις πολιτιστικές αξίες αυτού του έθνους στους νέους μας και τις νέες γενιές.

………………..

Εφ Μπιρλίκ 12-4-2012

 Σχόλιο : Προφανώς αυτή ήταν η εκδήλωση για την οποία ήρθε ο Κουζού, και η άλλη για με την ελληνοτουρκική έκθεση ζωγραφικής ήταν το προκάλυμμα καπνού για τους χαχόλους που τα πιστεύουν. Άλλωστε και η πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοτουρκικής Φιλίας ήταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων στην εκδήλωση-ομιλία. Αυτή ακριβώς είναι η φιλία που θέλει το τουρκικό κράτος : Προκάλυμμα καπνού με κοινωνικές-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες περνά τα πολιτικά μηνύματα της εξωτερικής της πολιτικής. Άλλωστε πάντα σε μια τέτοια εκδήλωση πρέπει να αναζητούμε το ποιος βάζει τα χρήματα και γιατί τα βάζει….

Αλήθεια οι Τούρκοι τι δικαιώματα δίνουν στους Κούρδους ;