ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Η Αίγυπτος διέλυσε την συμφωνία φυσικού αερίου με το Ισραήλ

Ο Μουχάμεντ Σουαγίμπ πρόεδρος του Ομίλου ¨Φυσικό Αέριο Αιγύπτου¨ ανακοίνωσε πως λόγω παραβίασης των όρων της συμφωνίας φυσικού αερίου μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, η συμφωνία πλέον διαλύθηκε.

Η Αίγυπτος διέλυσε την συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου που είχε με το Ισραήλ και ίσχυε από το 2005.

Ο Σουαγίμπ ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση, αλλά ότι η συμφωνία ακυρώθηκε επειδή το Ισραήλ δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις που είχε.

Ο Σουαγίμπ ανέφερε πως ¨Αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια εμπορική πράξη¨, και ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ επί 4 μήνες δεν πλήρωσε το φυσικό αέριο που έχει πάρει. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γιγκάλ Παλμόρ διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό.

¨Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ¨

Το Ισραήλ ανέφερε ως η απόφαση αυτή της Αιγύπτου ρίχνει σκιές στην συμφωνία ειρήνης που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 1979. Η ισραηλινή πλευρά χαρακτήρισε την απόφαση ¨παράνομη και κακόβουλη¨ και κατηγόρησε την Αίγυπτο πως δεν έχει παραδώσει το φυσικό αέριο για το οποίο λέει ότι έχει χρέος.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς ανέφερε πως η μονόπλευρη απόφαση της Αιγύπτου δημιουργεί πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες.

………………………

Από τότε που άρχισε η εξέγερση στην Αίγυπτο, Αιγύπτιοι μαχητές 14 φορές ανατίναξαν τον αγωγό φυσικού αερίου που πάει στο Ισραήλ.

 Εφ. Χουριέτ 23-4-2012