ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΖΑ

ΚΕΡΙΜ ΟΥΡΑΣ : ¨ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΕΓΚΕΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς δήλωσε πως η πρακτική της βίζας δημιουργεί προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας.

Ο Ουράς μετέχοντας σε πάνελ που οργανώθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα επ΄ευκαιρία των 60 ετών ίδρυσης του ΕΟΤ, μετέφερε μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτογρούλ Γκιουνάι, πως είναι έτοιμος για κάθε είδους συνεργασία στο τουριστικό επίπεδο.

Ο Ουράς ανέφερε πως ο τουρισμός είναι ένας πολύ δυναμικός κλάδος, πως αν υπάρξει σωστή χρήση σε αυτό τον τομέα θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, και ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της εφαρμογής της βίζας Σέγκεν για τους Τούρκους πολίτες.

Ο πρέσβης Ουράς ανέφερε πως όταν μια οικογένεια Τούρκων φτάνει στις ακτές του Αιγαίου, βλέπει τα νησιά αλλά δεν μπορεί να πάει λόγω του εμποδίου της βίζας.

Ο Ουράς τόνισε πως μετά την συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα με την οποία ακυρώθηκε η βίζα για τα ειδικού τύπου διαβατήρια, αυξήθηκαν κατά 180% ο αριθμός των Τούρκων που επισκέπτονται την Ελλάδα, και ότι σε περίπτωση που αυτό εφαρμοστεί σε όλα τα διαβατήρια αυτό θα παίξει θετικό ρόλο και στο πεδίο του τουρισμού και στο θέμα της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, ενώ και οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Οράς ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι η 16η οικονομία στον κόσμο, 6η στην Ευρώπη, έχει ρυθμό ανάπτυξης 10%, και είναι επίσης υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., ενώ το μέλλον και των δύο χωρών είναι στην ανατολή.

Ο Ουράς είπε πως η Κωνσταντινούπολη έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εμπορικό και τουριστικό κέντρο, πως πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες ζητάν να στήσουν εταιρίες στην Τουρκία και να κάνουν επένδυση, και ότι πέρσι επισκέφτηκαν την Τουρκία 700 χιλιάδες Έλληνες και την Ελλάδα 600 χιλιάδες Τούρκοι. Ο Οράς ανέφερε πως στόχος είναι στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας αυτά τα νούμερα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

…………………………

 Εφ. Μπιρλίκ 29-3-2012