ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ…

Προστασία ¨νομικών ορίων ¨ στην επέμβαση με κλομπ

Ο δάσκαλος Ντενγκίζ Σονμέζ -αντιπρόεδρος του παραρτήματος Άγκυρας του συνδικάτου Eğitim-Sen, ο οποίος έχασε το ένα του μάτια από επέμβαση της αστυνομίας με κλομπ, υπέβαλε μήνυση. Η εισαγγελία της Άγκυρας κρίνοντας πως η επέμβαση ¨ήταν εντός των ορίων του νόμου¨ έκρινε πως ¨δεν θα ασκηθεί δίωξη.

Με βάση το άρθρο του Σινάν Ταρτάνογλου στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, το συνδικάτο Eğitim-Sen στις 5-6-2009 οργάνωσε με εκπαιδευτικούς από όλη την χώρα μπροστά στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, διαμαρτυρία ενάντια στον υπουργό Εθνικής Παιδείας. Μονάδες της αστυνομίας της Άγκυρας δεν επέτρεψαν την διαδήλωση και επενέβησαν με πεπιεσμένο νερό, κλομπ και δακρυγόνα. Ο δάσκαλος Ντενγκίν Σονμέζ την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει φίλο του που είχε πέσει κάτω, δέχτηκε χτύπημα από κλομπ στο δεξί του μάτι. Το σπρέι πιπεριού που χρησιμοποίησε η αστυνομία προκάλεσε ακόμη περισσότερη ζημιά. Του έγινε εγχείρηση, αλλά διαπιστώθηκε πως πλέον έχασε το 80% της ορατότητας του από το δεξί μάτι.

¨Νόμιμη επέμβαση¨

Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας μετά τις ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν την αδυναμία όρασης, του έδωσαν αναπηρική σύνταξη. Ο Σονμέζ και οι διοικούντες του Eğitim-Sen υπέβαλαν μήνυση στην εισαγγελία Άγκυρας ισχυριζόμενοι πως οι αστυνομικές δυνάμεις ¨τους επιτέθηκαν, πως κατά την επίθεση τραυματίστηκαν, και ότι χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη και χωρίς μέτρο βία¨.

Η εισαγγελία στην απόφαση που έβγαλε στις 10-2-2012 αναφέρει πως ¨Οι αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια μιας παράνομης διαμαρτυρίας και διαδήλωσης, αναγκάστηκαν να επέμβουν, όταν οι διαδηλωτές βγήκαν από την υποδειχθείσα πορεία¨.

Στην απόφαση σχετικά με την επέμβαση σε βάρος των συνδικαλιστών δασκάλων –μεταξύ των οποίων και ο Ντενγκίν Σονμέζ- αναφέρεται πως ¨η επέμβαση ήταν εντός των ορίων του νόμου, δεν χρησιμοποιήθηκε άμετρη και δυσανάλογη βία, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν συμπεριφέρθηκαν αυθαίρετα και χρησιμοποίησαν τις αρμοδιότητες που τους παρέχουν οι νόμοι¨.

Εφ. Ραντικάλ 7-3-2012