ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΒΡΟΖ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ

Σημεία από το Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ

Παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης του ΑΚΠ σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες πέρασαν τα στημένα οδοφράγματα και φώναξαν ζητώντας δημοκρατική αυτονομία. Τα τέσσερα βασικά αιτήματα που τέθηκαν ήταν η αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας, η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, το δικαίωμα ίδρυσης συλλόγων, ενώ ζητήθηκε και η απελευθέρωση του ηγέτη του ΠΚΚ Αμντουλλάχ Οτζαλάν.

Μετά από τις συγκρούσεις το πρωί με την αστυνομία που είχε στήσει ένα σκηνικό που θύμιζε έκτακτες καταστάσεις, περίπου ένα εκατομμύριο άτομα συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Νεβρόζ.

…………………..

ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΒΡΟΖ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

Τα αστυνομικά μέτρα θύμιζαν εποχές OHAL. Σε όλους τους δρόμους που οδηγούσαν προς το πάρκο Νεβρόζ υπήρχαν θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, εκατοντάδες ΜΑΤ και αστυνομικοί με πολιτικά, στημένα οδοφράγματα, ενώ συχνά πετούσαν πάνω από την πόλη ελικόπτερα. Επίσης με εντολή νομάρχη δεν επετράπη να εργαστούν τα οχήματα της δημαρχίας.

Οι κάτοικοι του Ντιγιαρμπακίρ που ξύπνησαν με εικόνες που θύμιζαν OHAL, σε όλες τις συνοικίες τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. Η σιωπή της πόλης έσπασε όταν τις επόμενες ώρες χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους. Χιλιάδες άτομα με πράσινα-κίτρινα-κόκκινα λάβαρα και τοπικές φορεσιές αφού συγκεντρώθηκαν στις συνοικίες κατευθύνθηκαν προς τον χώρο.

Ο χώρος είχε περικυκλωθεί από παντού με αστυνομικά μπλόκα που δεν επέτρεπαν στους πολίτες να περάσουν. Ο κόσμος επέστρεψε προς το κέντρο όπου σε διάφορα σημεία όπως μπροστά στα γραφεία του BDP, στο Μπαγλάρ Κουρουτσεσμέ και αλλού άναψαν φωτιές σε λάστιχα. Από παντού στην πόλη υψώνονταν καπνοί ενώ που και που ακούγονταν ήχοι από εκρήξεις.

Εντύπωση προκάλεσαν τα σχετικά με το ΠΚΚ συνθήματα που είχαν γραμμένα πάνω τους οχήματα ΤΟΜΑ που ήρθαν για να επέμβουν στις συγκρούεις που γινόταν στην οδό Σέντο.

Αστυνομικό όχημα που περιπολούσε στην περιοχή Μπαγλάρ από το μεγάφωνο έλεγε πως ¨Δεν υπάρχει άδεια για σήμερα για το Νεβρόζ, ελάτε στις 21 του μηνός¨. Οι πολίτες γιουχάισαν την ανακοίνωση , ενώ κάποιοι νέοι πετούσαν πέτρες στο όχημα.

…………………..

Πολίτες από άλλες περιοχές του Ντιγιαρμπακίρ όπως Εργκάνι, Σιλβάν, Τσινάρ, Μπισμίλ, Λίτζε και από άλλού, που είχαν έρθει με τα οχήματα τους σταματήθηκαν από την αστυνομία και δεν τους επετράπη να περάσουν. Η αστυνομία τους έκοψε και πρόστιμα. Οι πολίτες χωρίς να νοιαστούν για τα αστυνομικά εμπόδια έφτασαν στην πόλη περπατώντας.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η αστυνομία ζητούσε από τους δημοσιογράφους που ήθελαν να εισέλθουν στον χώρο να επιδείξουν την κίτρινη κάρτα τύπου.

Όταν συγκεντρώθηκαν από όλα τα σημεία άρχισαν πάλι να πηγαίνουν προς τον χώρο. Στην οδό Ούρφας και Μπαγλάρ Κουρουτεσμέ φτάνοντας στα αστυνομικά οδοφράγματα, αντιμετωπίστηκαν με πεπιεσμένο νερό και δακρυγόνα, ενώ ο κόσμος ανταπέδωσε με πέτρες. Μετά από τις συγκρούσεις που κράτησαν αρκετά η αστυνομία αναγκάστηκε να αποσυρθεί, την ώρα που πολίτες πετούσαν νερά από υπονόμους στα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία.

Παρά την απαγόρευση για τα λεωφορεία του δήμου, τα αστικά Ι.Χ. μετέφεραν δωρεάν τον κόσμο στον χώρο του Νεβρόζ.

Στην περιοχή του Γενιχάλ οι συγκρούσεις ανάμεσα στον κόσμο και στην αστυνομία κράτησαν για ώρες. Εντύπωση προκάλεσε ότι εδώ η αστυνομία στην επέμβαση της χρησιμοποίησε πραγματικές σφαίρες.

Μέρος του κόσμους που εισήλθε στον χώρο του εορτασμού ως διαμαρτυρία για την αστυνομική επέμβαση και τις απαγορεύσεις, πυρπόλησαν 10 οχήματα εταιριών GSM.

Μετά το ξεπέρασμα των οδοφραγμάτων της αστυνομίας δεκάδες χιλιάδες άτομα μέσα από τα χωράφια σε μονή σειρά κατευθύνθηκαν προς τον χώρο εορτασμού.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο βουλευτής του BDP Αλτάν Ταν, ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ και άλλοι αιρετοί κόλλησαν στο οδόφραγμα της αστυνομίας. Λογομάχησαν με την αστυνομία, ενώ μετά την ένταση που υπήρξε χέρι χέρι βάδισαν προς το οδόφραγμα. Τα στελέχη του BDP ξεπέρασαν το οδόφραγμα και βάδισαν προς τον χώρο εορτασμού.

Οι αιρετοί αφού περπάτησαν για κάποιο διάστημα, μετά ανεβήκαν στο λεωφορείο του BDP και ξεκίνησαν για τον χώρο του εορτασμού. Την ώρα που το λεωφορείο έμπαινε στον χώρο δεκάδες χιλιάδες άτομα φώναζαν το σύνθημα ¨Το Κουρδιστάν είναι περήφανο για εσάς¨. Λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο, το λεωφορείο δυσκολεύτηκε να προχωρήσει και για να φτάσει εκεί του πήρε μια ώρα.

Καθώς οι συσκευές ήχου και τα τεχνικά υλικά είχαν κατασχεθεί, οι ομιλίες έγιναν από το λεωφορείο του BDP.

Τα ασθενοφόρα που κάθε χρόνο στέλνονται στους εορτασμούς από το υπουργείο υγείας, φέτος δεν στάλθηκαν.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν στον χώρο φώναξαν συνθήματα όπως ¨Να το Άμεντ, να το Νεβρόζ¨ ενώ περισσότερο ακούστηκαν το ¨Ζήτω ο πρόεδρος ΑΠΟ¨ και ¨Ζήτω το Νεβρόζ και ο πρόεδρος ΑΠΟ¨.

Όταν από τα μεγάφωνα του λεωφορείου ακούστηκαν ομιλίες του ηγέτη του ΠΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν , το πλήθος παραληρούσε στα συνθήματα. Στον χώρο ανοίχτηκαν αφίσες του Οτζαλάν, σημαίες του ΠΚΚ και του KCK, ενώ το πλήθος ξέσπασε με συνθήματα για την απαγόρευση του Νεβρόζ.

………………….

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 18-3-2012 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone