ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΕΣ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ…

Aίτημα για παραγραφή σχετικά με το Ντέρσιμ από την προεδρία της Δημοκρατίας

Στην υπεράσπιση που έστειλε το προεδρικό μέγαρο σχετικά με την μήνυση που υπέβαλε ο διασωθείς με τραύματα από την σφαγή του Ντέρσιμ Αλή Ντογάν, αναφέρεται πως ¨Κατεστάλη εξέγερση. Οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι¨ και ζητά να απορριφθεί η μήνυση λόγω παραγραφής.

Ο Αλή Ντογάν που διασώθηκε με τραύματα από την σφαγή του Ντέρσιμ υπέβαλε αγωγή ενάντια στην προεδρία της Δημοκρατίας, και στο υπόμνημα που έστειλε το προεδρικό μέγαρο αναφέρεται πως ¨Επρόκειτο για μια εξέγερση και για την καταστολή της¨.

Με βάση την είδηση του δημοσιογράφου Ισμαήλ Σαϊμάζ της Ραντικάλ, οι δικηγόροι έκριναν ¨αβάσιμους¨ τους ισχυρισμούς και ζήτησαν να απορριφθεί η αγωγή λόγω παραγραφής.

……………….

Στην ίδια δίκη στάλθηκαν από την πρωθυπουργία 1826 επίσημα έγγραφα τα οποία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ντογάν, αλλά δείχνουν επίσης πως όντως η γυναίκα του και τα παιδιά του δολοφονήθηκαν.

………………..

Ανάμεσα στα έγγραφα που έστειλε η πρωθυπουργία, υπάρχει επίσημο έγγραφο σφαγής που αναφέρεται στο χωριό του Αλή Ντογάν το Μπορνέκ και σε άλλα τρία.

Ο τότε στρατιωτικός επιθεωρητής στρατηγός Καζίμ Ορμπάι σε τηλεγράφημα του προς τον πρωθυπουργό Τζελάλ Μπαγιάρ στις 15-8-1936 αναφέρει πως σκότωσε 395 άτομα από τα χωριά Μπορνέκ, Ζιμπίκ, Κιρνίκ και Χετς διότι βοήθησαν τους αντάρτες.

Τι έγινε

Ο Αλή Ντογάν το 1938 στα 8 του χρόνια είδε 20 άτομα μεταξύ των οποίων η μάνα του Φεϊμέ, τα δύο αδέρφια του Σιχ Χασάν και Αλή Ριζά δύο και τεσσάρων χρονών αντίστοιχα, τον θείο του Χαϊντάρ και τον παππού του Σαγίτ Αλή να τους σκοτώνουν οι στρατιώτες με τις ξιφολόγχες στην περιοχή Μπουζλούπινάρ. Ο Αλή Ντογάν διασώθηκε τραυματισμένος.

74 χρόνια αργότερα όταν άρχισαν οι συζητήσεις για το Ντέρσιμ, ο ίδιος στις 27 Ιανουαρίου 2012 υπέβαλε στο Πρωτοδικείο του Τούντζελι αγωγή ενός εκατομμυρίου λιρών ενάντια στην προεδρία της Δημοκρατίας-ως εκπρόσωπο του κράτους.

Ο δικαστής Οζγιούρ Καρατζά έκανε δεχτή την μήνυση και ζήτησε από την μεν πρωθυπουργία να στείλει τα σχετικά αρχεία και από την προεδρία της Δημοκρατίας την υπεράσπιση της.

 Ιστοσελίδα Bianet 28-3-2012

 Σχόλιο : Όσοι αναρωτιούνται γιατί τους σκότωσαν με ξιφιλόγχες η απάντηση βρίσκεται στην κάτωθι παλιότερη ανάρτηση μας

 

¨ΧΤΥΠΑ-ΧΤΥΠΑ ΣΚΟΤΩΣΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 10 ΕΤΩΝ¨

Ο Μπεκιάρογλου φανέρωσε το 14 ετών μυστικό του σχετικά με το Ντέρσιμ

¨Αρχίσαμε να χτυπάμε με κλαδιά από βελανιδιές. Χτύπα χτύπα σκοτώσαμε παιδιά 10 ετών¨

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Has και επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης Κωνσταντινούπολης καθηγητής Μεχμέτ Μπεκιάρογλου ανέφερε μια εμπειρία που είχε ζήσει σχετικά με την ¨Σφαγή του Ντέρσιμ¨ : ¨Αρχίσαμε να χτυπάμε με κλαδιά από βελανιδιές. Χτύπα χτύπα σκοτώσαμε παιδιά 10 ετών¨

Ο Μπεκιάρογλου έγραψε στο twitter τα εξής :

¨Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να ανακοινώσω τι μου περιέγραψε ένας άρρωστος πριν από 14 χρόνια όταν ήμουν καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του KTÜ. Ήταν ένας άρρωστος άνω των 70 ετών. Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, είχε κατάθλιψη και ακολουθούσαμε θεραπεία.

Σε μια συνάντηση μας έμαθα ότι μετείχε ως στρατιώτης στην στρατιωτική επιχείρηση στο Ντέρσιμ, και στην συνέχεια κλαίγοντας μου είπε εν περιλήψει τα εξής :

¨Ο διοικητής μας είπε πως οι σφαίρες είναι ακριβές και να μην τις χρησιμοποιούμε, οπότε εμείς σκοτώναμε γυναίκες και παιδιά με τον υποκόπανο. Μετά μας είπαν πως έτσι παθαίνουν ζημιά τα όπλα.

Οπότε αρχίσαμε να χτυπάμε με κλαδιά από βελανιδιές. Χτύπα-χτύπα σκοτώσαμε παιδιά ηλικίας 10 ετών¨

Ναι αυτά είχε πει κλαίγοντας γοερά. Καταρχάς επρόκειτο για μυστικό αρρώστου, δεν ήταν δυνατόν να το περιγράψω δίνοντας στοιχεία της ταυτότητας του. Παλιότερα το είχα αναφέρει σε κάποιες συγκεντρώσεις ως κάτι που μου είχε πει ¨ένας άρρωστος¨. Τώρα το ανακοινώνω εδώ ξανά θέλοντας να συμβάλω στην συζήτηση που γίνεται για το Ντέρσιμ¨

……………….

Eφ. Ραντικάλ 1-12-2011

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone