ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΖΟΥΣ

Και οι Λαζοί ζητάνε θετικές διακρίσεις στο νέο σύνταγμα

ΑΓΚΥΡΑ – Το ίδρυμα Λαζικής Κουλτούρας και Αλληλεγγύης SIMA που ήρθε στην επικαιρότητα με το αίτημα για εκπαίδευση στα Λαζικά, έστειλε κείμενο στην τουρκική βουλή με το οποίο ζητά θετικές διακρίσεις. Οι υποεπιτροπές που ιδρύθηκαν εντός της Επιτροπής Συγκερασμού του Συντάγματος της τουρκικής βουλής, συνεχίζουν να παίρνουν προτάσεις από οργανώσεις πολιτών.

Μετά από τους Ρωμιούς, τους Κούρδους και τους Ασσύριους και οι Λαζοί στο κείμενο που έστειλαν αναφέρουν πως ¨Βρισκόμαστε σε αυτά τα χώματα 1800 χρόνια. Ζητάμε και εμείς να έχουμε δικαίωμα λόγου¨. Ζητάν να καταργηθεί η αναφορά για ¨αδιαίρετο του έθνους¨ που υπάρχει στο άρθρο 3 του συντάγματος. Και η δικαιολογία για αυτό είναι πως ¨ Εμείς ως Λαζοί υπερασπιζόμαστε το αδιαίρετο της πατρίδας και του κράτους. Όταν όμως αντιλαμβάνεται κανείς πως πουθενά σχεδόν στον κόσμο δεν υπάρχει μια ομογενοποιημένη κοινωνία, μπορεί να πει πως η διάταξη αυτή αποτελεί μια άρνηση της εθνικής διαφορετικότητας που υπάρχει στην χώρα μας¨.

Στο κείμενο αναφέρεται πως το παράδειγμα του Χραντ Ντινκ αντανακλά τις δυσκολίες που επιφέρει το να είσαι μειονότητα στην Τουρκία.Στις θετικές διακρίσεις που προτείνονται για το σχέδιο του νέου συντάγματος είναι η απόδοση των ονομάτων στα τοπωνύμια που άλλαξαν, η προσθήκη ως κατ΄επιλογήν μάθημα στο δημοτικό και στα πανεπιστήμια της λαζικής και άλλων γλωσσών που μιλούνται στην Ανατολία, η ίδρυση ινστιτούτων Λαζικής Γλώσσας και Φιλολογίας και οι εκπομπές στα λαζικά στο TRT.

 Εφ. Ραντικάλ 17-3-2012