ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 1100 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ

Στην ανασκαφή βγήκε ιστορία 1100 ετών

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών διάσωσης στην κωμόπολη Ασλαναπά βρέθηκε εκκλησία βυζαντινής περιόδου ηλικίας περίπου 1100 ετών και 3 ανθρώπινοι σκελετοί.

Στην δήλωση που έκανε στον ανταποκριτή του ΑΑ ο διευθυντής του μουσείο Κιουτάχειας και επικεφαλής των ανασκαφών Μετίν Τουρκτουζούν ανέφερε πως με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γίνονται ανασκαφές σε περιοχή που εδώ και δύο χρόνια χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενη από το Συμβούλιο Διαφύλαξης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Ο Τουρκτουζούν ανέφερε πως στην ανασκαφή βρέθηκε εκκλησία κατασκευασμένη από πελεκητή πέτρα, εσωτερικά και εξωτερικά με αντηρίδες, με κολόνες που έχουν σταυρό και με θέση ιεροκήρυκα.

Ο Τουρκτουζούν είπε πως στο κτίσμα βρέθηκαν πολλοί τάφοι και δήλωσε πως ¨Πιστεύεται πως οι τάφοι ανήκουν σε ιερείς που υπηρέτησαν εδώ, στους κατασκευαστές της εκκλησίας και στις οικογένειες τους, καθώς και σε άτομα που ζούσαν στον περιβάλλοντα χώρο ή είχαν κάνει δωρεές στην εκκλησία¨.

Ο Τουρκτουζούν αναφέρει πως οι τάφοι που βρέθηκαν στους τοίχους στο κτίριο στο οικοδόμημα ευρύτερα, αποτελούν ένδειξη σχέσης με τον τρόπο ταφής των Ορθόδοξων χριστιανών και της μεταθανάτιας πίστης τους και δήλωσε πως ¨Στην ανασκαφή δίπλα στην εκκλησία βρέθηκε ο τάφος ενός παιδιού και δύο ενηλίκων. Αυτό οδηγεί στη σκέψη πως το παρεκκλήσι εκεί είχε κατασκευαστεί με αυτό τον σκοπό και επρόκειτο για ταφικό παρεκκλήσι.

……………

 Εφ. Σαμπάχ 27-3-2012