ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Πάλι υποτίμησε τα κουρδικά

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ισχυρίστηκε πως δεν δήλωσε ότι ¨Τα κουρδικά δεν είναι μια πολιτισμένη γλώσσα¨, αλλά με την δήλωση που έκανε πάλι υποτίμησε τα κουρδικά. Ο Αρίντς δήλωσε πως ¨Τα  κουρδικά με αυτήν τους την κατάσταση έχουν τον πλούτο να παράσχουν παιδεία από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο ; Αυτό ρωτάω¨.

……………….

Στην συνέχεια των δηλώσεων του εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Νετζντέτ Οζέλ. Ο Αρίντς παραβλέποντας το ότι 34 πολίτες σφαγιάστηκαν στο Ρομπόσκι από τα F-16 με τον Νετζντέτ επικεφαλής, δήλωσε πως ¨Για παράδειγμα το να δίνεται η ονομασία του Μουσταφά Μουγλαλί σε στρατόπεδο στην περιοχή όπου υπήρξε η τραγωδία κανένας έξυπνος δεν θα έλεγε ότι είναι σωστό. Αυτό είναι μια προσβολή στον κόσμο, θα τρίζουν τα κόκαλα των 33 ανθρώπων. Αλλά μέχρι που έφυγε ο Κοσανέρ η ονομασία αυτή παρέμενε. Και πόσα άλλα ακόμη…Αλλά τελικά ήρθε ένας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και πήρε μια γενική απόφαση¨.

………………..

Εμείς ζητήσαμε στελέχη για το TRT. Δηλαδή να ξέρουν καλά κουρδικά και να μπορεί να πει καλά το κείμενο στην οθόνη, και ακόμη έχουμε ελλείψεις. Πολύς κόσμος μιλά κουρδικά αλλά δυσκολευόμαστε να βρούμε προσωπικό που να μπορεί να γράψει και να θέσεις την οθόνη το κείμενο. Είναι ανάγκη να ξέρουμε πως όταν δυσκολευόμαστε σε αυτό, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τα κουρδικά ως μητρική γλώσσα στην εκπαίδευση από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο¨.

………………………

Εφ. Μπιργκιούν 4-3-2012