ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΜΠΑΜΑ

Ο Ερντογάν ανέφερε πως η ένταση μεταξύ των δογμάτων στο Ιράκ μπορεί να δημιουργήσει λυπηρά αποτελέσματα και είπε πως ¨Κάθε μέρα υπάρχουν επιθέσεις αυτοκτονίας, 25-30 άτομα πεθαίνουν. Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί σε αυτό¨.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν μετά την συνάντηση διάρκειας 2 ωρών και 15 λεπτών που είχε με τον Ομπάμα, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

ΣΥΡΙΑ –Η συνάντηση με τον Ομπάμα υπήρξε μακρά και αποδοτική. Μαζί με την συνέντευξη τύπου κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά. Κυρίως συζητήσαμε το θέμα της Συρίας. Αξιολογήσαμε όλη την περίοδο από τότε που άρχισαν τα γεγονότα έως σήμερα. Οι ΗΠΑ σε πρώτο στάδιο δεν βλέπουν θερμά την στρατιωτική επέμβαση. Είναι έτοιμες να παράσχουν στις αντιπολιτευόμενες ομάδες και στον λαό της Συρίας στήριξη με τρόφιμα και φάρμακα. Αυτό εν μέρει το άρχισαν. Πιστεύουν πως επωφελείς θα αποβούν και οι συνομιλίες με Ρωσία. Κίνα και Ιράν.

……………..

Δεν προσεγγίζουν το θέμα σαν την Λιβύη. Η θέση μας είναι διαφορετική. Έχουμε 910 χιλιόμετρα σύνορα. Έχουμε απειλές που τρέφονται εναντίον μας. Τις τελευταίες μέρες το Χαλέπι και το Αζάζ βομβαρδίζεται από αέρος. Αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 17 χιλιάδες. Ανησυχούμε πως τα νούμερα θα αυξηθούνε. Μπορεί να φτάσουν και τους 100 χιλιάδες. Όσον αφορά τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό αυτή τη στιγμή έχει 10 στρατηγούς και 19 συνταγματάρχες. Πρόκειται για βήμα-βήμα εγκατάλειψη των θέσεων τους. Το Προσωρινό Συριακό Εθνικό Συμβούλιο θα ανοίξει γραφεία στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ τους υπάρχουν Νουσαγιρλήδες, Χριστιανοί και Κούρδοι. Ο Άσαντ έχει σοβαρά προβλήματα και εθνικού και ατομικού προϋπολογισμού. Ο Άσαντ αργά ή γρήγορα θα φύγει, δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό. Στις 1 Απριλίου υπάρχει η σύνοδος των Φίλων της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη. Περιμένω τον Μπαν Κι Μουν και τον Κόφι Αννάν. Τα αποτελέσματα από αυτή τη σύνοδο θα είναι σημαντικά. Διότι θα καθορίσουν τον οδικό χάρτη για το παραπέρα διάστημα.

…………………………

ΠΚΚ : Ανέφεραν πως έχουν αλληλεγγύη στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και θα συνεχίσουν να την δείχνουν μέχρι το τέλος του. Είπαν πως θα συνεχίσουν την συνεργασία τους απέναντι στις προεκτάσεις της οργάνωσης που βρίσκονται εκτός Τουρκίας. Στο θέμα των Predator η στήριξη τους συνεχίζεται. Στην αρχή ήταν ένα και μετά έγιναν δύο. Τώρα θα χρησιμοποιήσουν όλα όσα διαθέτουν.

 

ΚΥΠΡΟΣ : Είπαν πως παρακολουθούνε στενά το θέμα. Εμείς αναφέραμε πως δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη στον Χριστόφια. Είπαμε πως παίζει με το χρόνο προσπαθώντας να παρακάμψει την επιλογή. Δεν έχουμε ελπίδες αλλά θα αγωνιστούμε με υπομονή και αυτή τη χρονιά. Αλλά και η υπομονή μας έχει ένα τέλος.

………….

 Εφ. Μιλλιέτ 26-3-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone