O ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Τ.C. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΕΡΙΜ ΟΥΡΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

O ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Τ.C. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΕΡΙΜ ΟΥΡΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα ήρθε στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο πρεσβευτής Κερίμ Ουράς σήμερα το πρωί ήρθε στην Αλεξανδρούπολη με το πρωινό αεροπορικό δρομολόγιο Αθήνας-Αλεξανδρούπολης. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς. Τον πρέσβη Καρίμ Ουράς σε αυτή του την επίσκεψη στην Θράκη τον συνοδεύει ο ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Ιλχάν Σενέρ. Ο Ουράς αφού ξεκουράστηκε για λίγο στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, αναχώρησε για Κομοτηνή.

Η πρώτη του επίσκεψη ήταν στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Α. Μακεδονίας-Θράκης Άρη Γιαννακίδη. Στην επίσκεψη παραβρέθηκε ο διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών υποθέσεων της Ξάνθης Αλέξης Αλεξανδρής. Επίσης παραβρέθηκαν οι σύμβουλοι της Περιφέρειας Ερτζάν Χουσείν, Ιρφάν Ουζούν και Σεβγκί Σαλίμ. Πριν από την συνάντηση ο πρέσβης Κερίμ Ουράς χάρισε στον Άρη Γιαννακίδη ένα βάζο Κιουτάχειας.

 Ο Γιαννακίδης του χάρισε ένα βιβλίο που παρουσιάζει τις ιστορικές και πολιτιστικές ομορφιές της περιφέρειας. Μετά την επίσκεψη ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και ο Άρης Γιαννακίδης έκαναν από μία ανακοίνωση στον τύπο.

Ο κύριος Κερίμ Ουράς δήλωσε τα εξής :

¨Η παρουσία της μειονότητας μας εδώ, μας δίνει την δυνατότητα να στήσουμε μια μεγάλη γέφυρα φιλίας¨.

¨Ευχαριστώ τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Άρη Γιαννακίδη για την ωραία του υποδοχή. Κάναμε μια ωραία ανοιχτή συζήτηση. Είχα ξαναέρθει εδώ. Ήμουν μέλος στην επιτροπή του κυρίου υπουργού μας. Έτσι είχαμε μια νοσταλγία και μια δυνατότητα επαφών. Με αυτή την αφορμή στέλνω τον σεβασμό μου και τα χαιρετίσματα μου σε όλους στην Δυτική Θράκη. Βλέπουμε εδώ ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες σε οικονομικό επίπεδο. Η παρουσία της μειονότητας μας εδώ, μας δίνει την δυνατότητα να στήσουμε μια μεγάλη γέφυρα φιλίας. Πιστεύω πως η οδός σωτηρίας της Ελλάδας από τα οικονομικά προβλήματα είναι οι μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες στην ανατολή. Πιστεύω πως ο καλύτερος δρόμος για να πάει μπροστά είναι οι γάμοι εταιριών και οι συνεταιρισμοί. Διότι οι οικονομικοί οργανισμοί χωρίς πλεονέκτημα δεν επιβιώνουν πολύ. Η μειονότητα μας εδώ είναι σε θέση να αποτελέσει μια μεγάλη γέφυρα φιλίας και έναν οικονομικό δεσμό. Εγώ στην Αθήνα συνεργάζομαι και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι πολύ καλά με τις ελληνικές αρχές. Για αυτό θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια. Και πάλι σας ευχαριστώ όλους¨.

Ο Άρης Γιαννακίδης μετά την επίσκεψη δήλωσε τα εξής : ¨Καλωσορίσαμε εδώ τον κύριο πρέσβη και του ευχηθήκαμε επιτυχίες στα νέα του καθήκοντα. Πέρα από εθιμοτυπική επίσκεψη, συζητήσαμε και θέματα ανάπτυξης. Το μήνυμα που είναι το επιστέγασμα της συνάντησης αυτής είναι η συνεργασία για το καλό των λαών μας. Μιλήσαμε για τα νερά του Έβρου. Οι τρεις χώρες πρέπει κεντρικά και διοικητικά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουν. Πρέπει να κοιτάξουμε την συνεργασία μας στον τουριστικό τομέα. Τις περασμένες εβδομάδες μετείχαμε ως περιφέρεια στην τουριστική έκθεση Κωνσταντινούπολης και προβήκαμε στις απαραίτητες προβολές για να προσελκύσουμε τουρίστες στην περιοχή μας. Οι συνομιλίες μας ήταν γύρω από αυτά τα θέματα και ήταν σημαντικές για την πρόοδο και την ανάπτυξη των λαών μας¨.

Ο καλεσμένος πρέσβης μαζί με την ομάδα του πέρασε μετά στον δήμαρχο Κομοτηνής. Εκεί τον υποδέχτηκαν στην είσοδο ο δήμαρχος Κομοτηνής και οι αντιδήμαρχοι Ριτβάν Μολλά Ισά και Μεχμέτ Δεβετζήογλου. Ο δήμαρχος Πετρίδης και Οι αντιδήμαρχοι δεν αμέλησαν να τραβήξουν μπροστά στο δημαρχείο αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί με τον πρέσβη Κερίμ Ουράς και την ομάδα του. Πριν από την επίσκεψη ο πρέσβης Κερίμ Ουράς χάρισε και εδώ στον δήμαρχο Πετρίδη ένα βάζο Κιουτάχειας. Ο Πετρίδης με την σειρά του, χάρισε στον πρέσβη ένα δώρο από αυτά που παράγονται υπό την αιγίδα της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Ο δήμαρχος Πετρίδης χάρισε επίσης και ένα έργο κεραμικής με το Γενί Τζαμί και το Ρολόι-Πύργο και με εύθυμο τρόπο είπε ¨Και αυτό το μικρό δώρο για τον κύριο πρόξενο που τώρα αναχωρεί από εδώ¨.

……………………….

Εφ. Μπιρλίκ 7-3-2012