ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ¨ΑΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ¨

Χτύπημα στους Αετούς της Ειρήνης από το Ισραήλ

Το πρόγραμμα κατασκευής Αετός Ειρήνης ύψους 1,6 δις της BOEING για τις Τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις (ΤΗΚ), χτύπησε στον τοίχο του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, όσον αφορά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από την εταιρία Elta που είναι υπεύθυνη για τα υποσυστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της Boeing, να καθυστερήσει την παράδοση των δύο από τα τέσσερα συστήματα.

Το έγκυρο στους κύκλους της Άμυνας περιοδικό “Defense News” αναφέρει πως εκφράζονται φόβοι στο Ισραήλ ότι αυτό θα προκαλέσει ζημία στις εμπορικές σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ. Διότι αναφέρεται πως εάν το σχέδιο για τις ΤΗΚ δεν φτάσει έγκαιρα τότε η Boeing θα μπορούσε να στραφεί στην Νότια Κορέα ή σε άλλες εναλλακτικές.

Η εταιρία Elta την ίδια κατάσταση την βίωσε και με το σχέδιο των ΤΗΚ για ¨συστήματα εναέριων φωτογραφιών¨ όπου υπέστη απώλεια 55 εκ $. Ισραηλινή πηγή αναφέρει πως υπάρχει ο κίνδυνος η Boeing να αποβάλει την Elta από ένα πρόγραμμα με κύρος και κέρδος όπως το Αετός Ειρήνης

¨ΕΝΕΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ¨

Εκπρόσωπος της Elta δήλωσε πως οι λόγοι της καθυστέρησης είναι πολιτικοί. Δήλωσε πως ¨Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα πριν μεγαλώσει πολύ¨. Ο Ντέιβιντ Σλόαν-εκπρόσωπος της Boeing, αποφεύγοντας να θίξει το θέμα με την Elta, δήλωσε πως ¨Σχεδιάζουμε να παραδώσουμε τον πρώτο Αετό Ειρήνης της Τουρκίας στο τέλος του έτους¨.

Αμερικανικές αμυντικές πηγές ανέφεραν πως αυτό το γεγονός μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές παρενέργειες στις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, και ότι εάν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα θα επηρεαστεί και το ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια του σχεδίου Αετός Ειρήνης θα παραδοθούν στην Τουρκική πολεμική Αεροπορία 4 αεροσκάφη τύπου 737 AEW&C. Οι ΤΗΚ διατηρούν την δυνατότητα να πάρουν ακόμη δύο.

 Εφ. Χαμπέρτουρκ 14-3-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone