ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Αεροπορική βάση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ

Το Αζερμπαϊτζάν παραχώρησε σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράν αεροπορική βάση. Στην βάση που θα χρησιμοποιεί το Ισραήλ δόθηκε η ονομασία ¨Αζερμπαϊτζάν¨.

Ειδικοί αναφέρουν πως η παραχώρηση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις Τουρκο-Αζερικές σχέσεις.

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Foreign Policy σε άρθρο με τίτλο ¨Ο πόλεμος με το Ιράν θα αρχίσει από τον Καύκασο ;¨ αναφέρεται πως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παραχώρησε μια αεροπορική βάση στο Ισραήλ σε περιοχή κοντά στα βόρεια σύνορα του Ιράν.

Ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας στον Μάρκ Πέρι του περιοδικού Foreign Policy, ανέφερε πως η βάση που παραχωρήθηκε από το Μπακού στο Ισραήλ ονομάστηκε ¨Αζερμπαϊτζάν¨.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ανησυχία πως μετά την αποκάλυψη για ισραηλινή βάση στο Αζερμπαϊτζάν η ένταση ανάμεσα σε Τεχεράνη και Τελ Αβίβ θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

Ειδικοί στην πολιτική υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί στον Περσικό Κόλπο, αλλά υπάρχει περίπτωση να εξαπλωθεί και στον Καύκασο.

ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΖΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ειδικοί αναφέρουν πως η παραχώρηση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις Τουρκο-Αζερικές σχέσεις.

¨ΟΡΑΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ¨

Σε έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας του 2009 που δημοσιεύτηκε στα WikiLeaks για να περιγραφεί το βάθος στις σχέσεις Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν περιέχεται δήλωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ που δήλωσε ότι ¨Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ μοιάζουν με το ορατό τμήμα του παγόβουνου. Οι 9 από τις 10 σχέσεις μας είναι κάτω από το νερό¨.

 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΨΟΥΣ 1,6 ΔΙΣ $

Τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στρατιωτική συμφωνία ύψους 1,6 δις $ ανάμεσα σε Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν. Με την συμφωνία το Τελ Αβίβ θα πουλήσει στο Αζερμπαϊτζάν Heron και σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων. Στην είδηση αναφέρεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία είχε εξοργίσει εκτός από το Ιράν και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Εφ. Ραντικάλ 29-3-2012