ΝΕΑ ΠΟΙΝΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Σαν μέρες πραξικοπήματος

Η εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ, που στο παρελθόν είχαν δολοφονηθεί 76 εργαζόμενοι της, έκλεισε με την κατηγορία πως ασκούσε προπαγάνδα υπέρ της οργάνωσης

Η εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ τιμωρήθηκε με ποινή κλεισίματος για ένα μήνα για ¨διενέργεια προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης¨. Έγινε έφοδος από αστυνομικούς στο τυπογραφείο Γκιουν όπου τυπώνεται η εφημερίδα και το χτεσινό φύλλο κατασχέθηκε.

Το 14ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης τιμώρησε την εφημερίδα με κλείσιμο ενός μηνός διότι στις σελίδες 1,8,9,10 και 11 του προχτεσινού της φύλου έκανε ¨προπαγάνδα υπέρ της οργάνωσης¨. Με την απόφαση επιβάλλεται να κατασχεθούν όλα τα προχτεσινά και χτεσινά φύλλα της εφημερίδας. Μετά την απόφαση, αστυνομικοί μετέβησαν εκεί όπου τυπώνεται η εφημερίδα και κατέσχεσαν ακόμη και φύλλα που δεν είχαν βγει.

 Να η εν λόγω επικεφαλίδα

Το φύλλο της εφημερίδας που κατασχέθηκε ήταν της 24ης Μαρτίου και είχε τίτλο ¨Η λύση και ο ομόλογος σαφής¨. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας γινόταν αναφορά στην Κουρδική Εθνική Διάσκεψη. Στο ίδιο φύλλο επίσης υπήρχε άρθρο με τίτλο ¨Το Τζιζίρ (κουρδική ονομασία της Τζίζρε) δεν παραδίδεται¨. Η αρχισυνάκτρια της εφημερίδας Ερέν Κεσκίν ανέφερε πως θα εφεσιβάλλει την απόφαση καθώς πρόκειται για άρθρα που δεν δημοσιεύτηκαν καν

Η εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ άρχισε να εκδίδεται στις 30-5-1992. Η εφημερίδα είχε ως βάση την Κωνσταντινούπολη και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ένοπλες συγκρούσεις και στις εκτελέσεις από την JİTEM και την Χεζμπολλάχ. Βασικός άξονας της πολιτικής της εφημερίδας ήταν το κουρδικό θέμα. Τα γραφεία της εφημερίδας δέχτηκαν πολλές φορές επιθέσεις είτε από το κράτος είτε από εθνικιστικές ομάδες. Στις περιοχές Εκτάκτου Καταστάσεως (OHAL) η είσοδος της απαγορεύτηκε. Στις 14 Απριλίου 1994 την έκλεισαν με την κατηγορία της ¨διενέργειας τρομοκρατικής προπαγάνδας¨.

Σε τρία γραφεία της εφημερίδας μπήκαν βόμβες

Μέχρι εκείνη την τελική απόφαση κατά την 683 ημερών ζωή της, την έκλεισαν με δικαστικές αποφάσεις 3 φορές για 30 μέρες, 15 φορές από 15 μέρες και δύο φορές από 10 μέρες, συνολικά 335 μέρες. Οι υπάλληλοι της εφημερίδας τιμωρήθηκαν συνολικά με 147 έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 21 δις. Τουρκικών λιρών. Στην θέση της Οζγκιούρ Γκιουντέμ άρχισε να εκδίδεται στις 28-4-1994 η εφημερίδα Οζγκιούρ Ουλκέ. Στις 3 Δεκεμβρίου 1994 μπήκαν βόμβες σε τρία γραφεία αυτής της εφημερίδας. Κατά μήκος της ζωής αυτής της εφημερίδας συνολικά 76 εργαζόμενοι (οι 30 ήταν ανταποκριτές) της εφημερίδας δολοφονήθηκαν.

……………..

 Εφ. Ταράφ 26-3-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone