ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΗ-ΡΟΔΟΠΗΣ

Η νεολαία της Οργάνης πρόκειται να διοργανώσει φεστιβάλ μουσικής και φύσης

Όπως ανακοινώθηκε, η νεολαία της Οργάνης, πρόκειται να διοργανώσει το πρώτο φεστιβάλ για τη μουσική και τη φύση. Στο φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στην Οργάνη, στις 5 Μαΐου 2012, θα εμφανισθούν οι: DJ Enis, «οι μικροί ταραξίες», η ομάδα παραδοσιακών χορών του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών του Δοκού, ο τραγουδιστής Χρήστος Χατζόπουλος και διάφορα μουσικά γκρουπ.

Σε δηλώσεις τους στην ομάδα του Αζινλίκτσα, οι νέοι της Οργάνης, Ενίς Σερίφ και Ιρφάν Κεχαγιά, που είναι συγχρόνως και διοργανωτές του φεστιβάλ, υποστήριξαν ότι λόγω της έλλειψης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, αποφάσισαν να διοργανώσουν την εν λόγω εκδήλωση.

Οι δηλώσεις των Ενίς Σερίφ και Ιρφάν Κεχαγιά από τη νεολαία Οργάνης στον Ριντβάν Κιοσεμεχμέτ στα πλαίσια του ρεπορτάζ που πραγματοποίησε για το Αζινλίκτσα, έχουν ως εξής:

– Θα μπορούσατε αρχικά να μας μιλήσετε λίγο για την περιοχή της Οργάνης;

– Το χωριό Οργάνη βρίσκεται στα βουνά τη Ροδόπης, στα 40 χλμ από την Κομοτηνή και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Το χωριό διαθέτει περί τα 150 σπίτια και έχει πληθυσμό 500 περίπου άτομα. Θεωρείται δε, ως ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής. Πέραν των δύο σχολικών μονάδων που βρίσκονται στο χωριό μας, του δημοτικού και του γυμνασίου, στο χωριό πραγματοποιούνται και μαθήματα χειροτεχνίας, ενώ υπάρχει και χώρος για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά του χωριού. Πέραν όλων αυτών υπάρχει και ένα κέντρο υγείας, αστυνομικό τμήμα, φαρμακείο, χώρος συνάθροισης των νέων του χωριού, ενώ διαθέτουμε και μία ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην β’ ερασιτεχνική της Κομοτηνής. Εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, η Οργάνη αποτελεί ανεπτυγμένο χωριό. Η οικονομία του χωριού στηρίζεται κατά βάση στη γεωργία και εν μέρει στην κτηνοτροφία. Λόγω του ότι η πλειοψηφία των γεωργών ασχολείται με τον καπνό και της οικονομικής κρίσης, ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων μας εργάζεται εκτός του χωριού. Παρ’ όλες τις δυνατότητες, ακόμη και αν διοργανώνονται οι αγώνες πάλης λαδιού του Αλάντεπε, βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω με το γεγονός ότι η περιοχή μας μειονεκτεί από άποψης πολιτιστικών δρωμένων. Νομίζω ότι δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω το πώς και το γιατί.

-Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για το φεστιβάλ;

Το 1ο φεστιβάλ μουσικής και φύσης στην Οργάνη , όπως διαφαίνεται και από το όνομά του, είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην μουσική και τη φύση. Ο σκοπός του φεστιβάλ αυτού που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε το Σάββατο, 5 Μαΐου 2012 είναι, να μπορέσουμε να δείξουμε στους όλους τους ανθρώπους μας, από επτά έως εβδομήντα χρονών, πόσο ωραία μπορεί να είναι η ένωση της μουσικής, που αποτελεί την τροφή της ψυχής με τις ομορφιές της φύσης. Σε περίπτωση που πραγματοποιήσουμε όλα όσα σχεδιάσαμε, θα αφήσουμε το φεστιβάλ αυτό κληρονομιά στις επόμενες γενεές. Εξάλλου, όπως δηλώνει και το όνομά του, το φεστιβάλ ανήκει στη νεολαία της Οργάνης. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε τον κόσμο του χωριού. Οφείλουμε ένα ευχαριστώ σε όλους τους μεγάλους που μας υποστήριξαν οικονομικά και ηθικά.

-Μας περιγράφετε λίγο το θέμα και το περιεχόμενο του φεστιβάλ; Τι θα δουν στο φεστιβάλ αυτοί που θα παρευρεθούν;

-Εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνονται στη Δυτική μας Θράκη παρόμοιες εκδηλώσεις. Ωστόσο, στην περιοχή της Οργάνης, υπάρχει μόνο μία τέτοια δραστηριότητα, το πανηγύρι του Αλάντεπε. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, προχωρήσαμε στη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, για να προσφέρουμε διασκέδαση, ανανέωση και πολιτισμό. Ο σκοπός είναι μόνο αυτός. Μένοντας μακριά από κάθε είδους πολιτική και ζητήματα που διαχωρίζουν τους ανθρώπους, το μόνο που θέλουμε είναι να μοιραστούμε τη μουσική και την ομορφιά της φύσης με όλο τον κόσμο.

Επιλέξαμε τη φύση και τη μουσική για θέματα του φεστιβάλ με σκοπό να διασκεδάσουμε όλοι μαζί. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή του κόσμου του χωριού αλλά και των γύρω χωριών. Επί παραδείγματι, ξεκινήσαμε διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές στο δημοτικό σχολείο της Οργάνης, με θέμα τη φύση και τη μουσική. Ζητήσαμε από τις γυναίκες των μαθημάτων χειροτεχνίας να ανοίξουν μια έκθεση. Επίσης, θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσουν «οι μικροί ταραξίες» και οι κυρίες που τους προσέχουν. Συγχρόνως, ζητήσαμε και από τους νέους του γυμνασίου να τραβήξουν βίντεο αφιερωμένα στην Οργάνη και άλλα ερασιτεχνικά βίντεο. Τα βίντεο αυτά, θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος.

Πέραν όλων αυτών, στο φεστιβάλ πρόκειται να εμφανισθούν ο Χρήστος Χατζόπουλος και οι μαθητές του μουσικού εργαστηρίου «Νότα». Φυσικά λόγω και της δικής μου ενασχόλησης με τη μουσική, θα παρουσιάσω και εγώ το μουσικό μου πρόγραμμα στο φεστιβάλ. Εκτός από όλα αυτά, έχουν γίνει όλες οι ετοιμασίες, έτσι ώστε στο φεστιβάλ να συμμετάσχει και ο παραδοσιακός σύλλογος του Δοκού. Τέτοιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην εκδήλωσή μας.

Θα ήθελα μέσα από το περιοδικό σας, να ευχαριστήσω όλους όσοι υποστήριξαν το φεστιβάλ μας και δεν μας εγκατέλειψαν και όσους αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας για να παρευρεθούν στην εκδήλωσή μας.

Περιοδικό Αζινλίκτσα 24-3-2012