ΤΕΛΕΤΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ ΣΤΟ ΚΙΡΤΖΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

97 χρόνια αργότερα τιμήσαμε στο Κίρτζαλι τους μάρτυρες μας

Σήμερα (17 Μαρτίου 2012) πραγματοποιήθηκε στο Κίρτζαλι τελετή μνήμης των μαρτύρων του Τσανάκκαλε οργανωμένη από κοινού από τον σύλλογο ¨Ομέρ Λουτφί¨ και από το σύλλογο Τουρκικής Κουλτούρας και Τέχνης. Στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ομέρ Λουτφί¨ μετείχαν πάνω από 100 άτομα, στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι από τους πολιτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς κύκλους της περιοχής του Κίρτζαλι και άτομα από κάθε μέρος.

 Στην τελετή τιμής παραβρέθηκαν η αναπληρωτής πρόξενος της T.C. στην Φιλιπούπολη Ελίφ Κουτλού, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου Βουλγαρίας Σαμπαναλί Αχμέτ, ο Μπαχρί Ομέρ-πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος ΗΟΗ και δήμαρχος του Τζέμπελ,

…………

Επίσης από την Δυτική Θράκη μετείχαν ο ερευνητής, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί Ιμπραήμ Μπαλταλί, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μειονότητας Νότιου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο δάσκαλος τουρκικών και ιστορικός Ορχάν Ισμαήλ, ο Σαντί Εσενκάλ-υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικής Παιδείας του Τεκίρνταγ και επίσης μια επιτροπή από το Τεκίρνταγ.

Πριν την επίσημη έναρξη προβλήθηκε ντοκιμαντέρ που περιέγραφε τον πόλεμο του Τσανάκκαλε και μετά ο Μουζεκί Αχμέτ-πρόεδρος του συλλόγου ¨Ομέρ Λουτφί¨ και πρόεδρος του TÜRSAD, χαιρέτησε εκ μέρους των δύο συλλόγων με ένα θερμό ¨Καλως ήλθατε¨ όλους τους μετέχοντες. Ο Μουζεκί Αχμέτ κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους στην αίθουσα σε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των Τούρκων μαρτύρων των Βαλκανικών πολέμων, του πολέμου του Τσανάκκαλε και αυτών από το απολυταρχικό καθεστώς, ενώ ο Μπεϊχάν Μεχμέτ-μουφτής της περιοχής, ανέγνωσε προσευχή προς τιμήν των ηρώων.

Στην αίθουσα υπήρχε λίστα από το αρχείο του Ιμπραήμ Μπαλταλί με ονόματα μαρτύρων του Τσανάκκαλε οι οποίοι ήταν από την Δυτική Θράκη και την Ροδόπη. Ο Μουζεκί Αχμέτ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την συμμετοχή τω Δυτικοθρακιωτών ομογενών σε αυτή την εκδήλωση.

……………………

Ο Ιμπραήμ Μπαλταλί εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους οργανωτές της εκδήλωσης τιμής για τους μάρτυρες του Τσανάκκαλε και ιδιαίτερα στον Μουζεκί Αχμέτ. Μετά την εκδήλωση τιμής για τους μάρτυρες του Τσανάκκαλε που είχε γίνει για πρώτη φορά στην Κομοτηνή το 2007, το 2008 στην εκδήλωση μετείχαν ο κύριος Μουζεκί Αχμέτ και ο δικηγόρος και αρθογράφος Μουσταφά Μπαϊραμαλή, και τότε γεννήθηκε η ιδέα αυτή η εκδήλωση να γίνει και στο Κίρτζαλι. Με βάση τις έρευνες του Ιμπραήμ Μπαλταλί στο Τσανάκκαλε, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στα άλλα μέτωπα πήγαν περίπου 8.500 άτομα από την Δυτική Θράκη και την περιοχή της Ροδόπης. Ιδιαίτερα στο μέτωπο του Τσανάκκαλε είχαν πάει πολλά άτομα από το Διδυμότειχο και το Κοσούκαβάκ. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο τα 70.000 ονόματα από τους μάρτυρες του Τσανάκκαλε. Που έγραψε ο ίδιος.

Ο κύριος Μπάλταλι ανέγνωσε την ιστορία του Μπεκτάς Γιουσούφ από το χωριό Σάρπντερέ του Διδυμοτείχου.

Ο Μπεκίρ Μουσταφάογλου μετέφερε τους χαιρετισμούς των ομογενών που ζούνε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, και είπε πως η συγκεκριμένη τελετή έχει μεγάλη σημασία για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και της Ροδόπης. Ανακοίνωσε πως δύο παππούδες του ήταν μάρτυρες από το Τσανάκκαλε. Ο κύριος Μουσταφάογλου ανέφερε πως το τουρκικό έθνος στο Τσανάκκαλε έχασε πολλούς διανοούμενους και πως εντέλει χάρη στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η Τουρκική Δημοκρατία σώθηκε.

………………….

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 19-3-2012