ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΣΑΚΡΑΚ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ

Στόχος χρυσοθήρων εκκλησία στην Αλούτζρα

Ορθόδοξη εκκλησία που πιστεύεται πως ανήκε στους Έλληνες στο χωριό Τσακράκ της επαρχίας Αλούτζρα της Κερασούντας, έχει γίνει στόχος χρυσοθήρων. Οι χρυσοθήρες για να βρούνε θησαυρό ξύλωσαν ακόμη και τις πέτρες από τους τοίχους.

Αναφέρεται πως εκκλησία που πιστεύεται πως ανήκε σε Έλληνες στο χωριό Τσακράκ που βρίσκεται 42 χιλιόμετρα από την Αλούτζρα, καταστράφηκε από άγνωστα άτομα που έψαχναν για θησαυρό.

Καθώς στην εκκλησία δεν υπάρχει επιγραφή δεν είναι γνωστό πότε και από ποιόν κατασκευάστηκε. Οι χρυσοθήρες ξύλωσαν το εσωτερικό, τον περίβολο και ακόμη και τις πέτρες από τους τοίχους.Οι χωρικοί από το Τσακράκ δηλώνουν στενοχωρημένοι από την καταστροφή της εκκλησίας που θυμίζει ερείπιο και δηλώνουν πως πρέπει να προστατευτεί.

 Έγινε γνωστό πως Έλληνες που επισκέφτηκαν την περιοχή ανέφεραν πως την ώρα που στην πατρίδα τους διαφυλάττονται τα τζαμιά, οι ίδιοι βλέποντας αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να κάτσουν και να κλαίνε.

Περιοδικό Giresun dergisi 29-3-2012

Αρθρογράφος Μπεκίρ Οζτούρκ

 

Σχόλιο : Δεν μπορέσαμε να βρούμε πως λεγόταν ο ναός. Το μόνο σχετικό δημοσίευμα που βρήκαμε είναι από το in.gr,  δημοσιευμένο το 2000.

 

Δημοσίευση: 01 Οκτ. 2000, 13:57

Εκκλησίες μετατρέπονται σε αχυρώνες στην Κερασούντα

Κωνσταντινούπολη

Σε αχυρώνες έχουν μετατρέψει πέντε εκκλησίες οι κάτοικοι του χωριού Τσακράκ της Κερασούντας. Οι εκκλησίες καταστράφηκαν από τους θησαυροθήρες, επειδή δεν προστατεύονται από τις Αρχές, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τουρισμού της συγκεκριμένης επαρχίας, Μεχμέτ Γιουκσέλ, εξηγεί στην εφημερίδα ότι μέχρι το 1917 ο πληθυσμός του χωριού ήταν 5.000 και συμβίωναν Τούρκοι, Eλληνες και Αρμένιοι.

«Οπως συμβαίνει σε όλες τις αγροτικές μας περιοχές, έτσι και εδώ δεν προστατεύτηκαν τα ιστορικά μνημεία. Στο πλαίσιο του προγράμματος που ετοιμάζουμε θα προβάλουμε τα ιστορικά μνημεία το οποία χρήζουν προστασίας. Αυτά τα μνημεία πρέπει να προστατεύονται με νόμο και για την προστασία τους αναλογούν πολλά ταυτόχρονα με εμάς και στη Διεύθυνση Πολιτισμού και στην Επιτροπή Προστασίας των Πολιτιστικών και Φυσικών Αγαθών» δήλωσε ο Μεχμέτ Γιουκσέλ.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone