ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΜΕ ΣΟΒΑ (!) ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ

Δεν πρόκειται για αναστήλωση αλλά για σοβάδισμα !

Τοιχογραφία 700 ετών κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης κλείσθηκε

 Κατά τους σεισμούς του 1999 είχαν προκληθεί μικρές ζημιές στο Αραβικό τζαμί, είχαν πέσει σοβάδες και είχαν αποκαλυφθεί τοιχογραφίες από την εποχή το κτίριο που ήταν εκκλησία. Το ποιμνίο για 11 χρόνια έκλεισε με κουρτίνα τις τοιχογραφίες και εκπλήρωναν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων το 2008 αποφάσισε να ανακαινιστεί το τζαμί, που για τελευταία φορά είχε ανακαινιστεί το 1913.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων και οι εργασίες αναστήλωσης άρχισαν την ίδια χρόνια. Αποτέλεσε θέμα συζήτησης εντός του επιστημονικού συμβουλίου το τι θα γινόταν σχετικά με τις τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν με τον σεισμό.

Ο χώρος χρησιμοποιείται σαν τζαμί και με πρόσχημα την προστασία των τοιχογραφιών αποφασίστηκε να τις ξανακλείσουν. Αλείφθηκαν οι τοιχογραφίες με προστατευτικό και μετά με γυψοσανίδες. Έτσι τοιχογραφίες που ήρθαν στο φως μετά από 700 χρόνια θάφτηκαν πάλι κάτω από τον σοβά

Ο Χαλούκ Τσετίνκαγια καθηγητής του πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν που έχει κάνει εργασία σχετικά με τις τοιχογραφίες στο τζαμί αναφέρει πως ¨Πρόκειται για μια Γοτθική εκκλησία, η οποία κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα που ήταν αιματηρός μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων. Και παρά το ότι είναι μια καθολική εκκλησία, στην κατασκευή της και στις τοιχογραφίες της εργάστηκαν Βυζαντινοί, δηλαδή Ορθόδοξοι χριστιανοί. Είναι το μόνο παράδειγμα με αυτά τα χαρακτηριστικά στην Τουρκία. Και οι τοιχογραφίες είναι από τις ιδιαίτερες σε όλο τον κόσμο¨.

Ο Τσετίνκαγια ανέφερε πως θα μπορούσαν οι τοιχογραφίες να ξηλωθούνε και να εκτεθούν στο αρχαιολογικό μουσείο και δήλωσε πως ¨ Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν και άλλες τοιχογραφίες σε παρόμοια κτίσματα που τις έχουν κλείσει με ξύλινα καπάκια ή με κουρτίνες. Το να περνάνε από πάνω σοβά δεν έχει κανένα νόημα¨.

 Εφ. Χαμπερτούρκ 18-3-2012