ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ

Έπαρχοι και δήμαρχοι από την περιοχή της Κεσσάνης επισκέφτηκαν την Δυτική Θράκη

Ο έπαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Αλή Γκιουρμπουζ και ο έπαρχος Αίνου Φατίχ Μπαισάλ μαζί με τις συζύγους τους επισκέφτηκαν την Δυτική Θράκη. Σε αυτή την επίσκεψη τους συνόδεψαν ο δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ και ο δήμαρχος Αίνου Αχμέτ Τσαγίρ. Έπαρχοι και δήμαρχοι επισκέφτηκαν πρώτα τον πρόξενο της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς στο γραφείο του. Σε αυτήν τους την επίσκεψη παραβρέθηκε και η Εσίν Σάρνιτς-σύζυγος του πρόξενου. Οι καλεσμένοι συνομίλησαν για κάποιο διάστημα με τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς και πήραν πληροφορίες σχετικά με την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης που ζει στην Δυτική Θράκη και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κοινή υπήρξε η γνώμη πως αυτού του είδους οι αμοιβαίες επισκέψεις συμβάλουν θετικά από την άποψη της συνέχισης των αναπτυσσόμενων τον τελευταίο καιρό σχέσεων.

Η επιτροπή υπό τον έπαρχο Μεχμέτ Αλή Γκιουρμπούζ επισκέφτηκαν αργότερα τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ στο γραφείο του. Ο μουφτής Σερίφ παρείχε στους καλεσμένους σύντομες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της μουφτείας στο θρησκευτικό τομέα.

 

Από εκεί πέρασαν στον Σύλλογο Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής όπου τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, και ο πρόεδρος του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονία-Θράκης Ερτζάν Χουσείν. Εκεί έπαρχοι και δήμαρχοι συζήτησαν με τους ομογενείς και ήπιαν καφέ και τσάι. Ο πρόεδρος του συλλόγου Κοράι Χασάν παρείχε πολλές πληροφορίες σχετικά με το νομικό στάτους του συλλόγου και για τις εργασίες του.

Αργότερα η επιτροπή πέρασε στην ΠΕΚΕΜ (Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης ) όπου έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο Τζεμίλ Καμπζά, από την διευθύντρια Περβίν Χαϊρουλλάχ και από τον Γ.Γ. Ιμπραήμ Τράκιαλι. Ο πρόεδρος Τζεμίλ Καμπζά και ο Γ.Γ. Ιμπραήμ Τρακιαλί ενημέρωσαν σχετικά με τις δραστηριότητες της ΠΕΚΕΜ. Οι καλεσμένοι πήραν το γεύμα τους μαζί με τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς και την σύζυγο του Εσίν Σάρνιτς και μετά αναχώρησαν για Ξάνθη. Σε αυτές τους τις επισκέψεις δεν τους άφησαν μόνους ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγος του Εσίν Σάρνιτς και τους συνόδεψαν και στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ) και μετά στον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκαν στην ΤΕΞ ο πρόεδρος Αχμέτ Καρά και μέλη του Δ.Σ του συλλόγου. Εκεί ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Καρά τους ενημέρωσε για το νομικό στάτους του συλλόγου και για τις προσπάθειες του. Τέλος η επιτροπή από τους επάρχους και δημάρχους πήγαν στον μουφτή Αχμέτ Μέτε και συναντήθηκαν μαζί του για κάποιο διάστημα. Ο μουφτής Μέτε τους παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις θρησκευτικές δραστηριότητες της μουφτείας.

 

Μεχμέτ Καραγκιόζ : ¨Για να μοιραστούμε με τους ανθρώπους μας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη τις κοινές μας σκέψεις¨

Μετά την επίσκεψη ο δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ σχολίασε την επίσκεψη στην εφημερίδα Μπιρλίκ. Ανέφερε πως ¨Ως δήμαρχοι Ιψάλων και Αίνου είχαμε προγραμματίσει αυτήν την επίσκεψη για να δούμε από κοντά τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων μας που ζούνε στην Δυτική Θράκη, για να τους επισκεφτούμε και να μοιραστούμε μαζί τους σκέψεις και συναισθήματα.

 

Δήλωσε : Πραγματικά επί μακρόν διάστημα δεν είχαμε μπορέσει να επισκεφτούμε τον πρόξενο μας. Οργανώσαμε αυτό το ταξίδι για να τον επισκεφτούμε και με την βοήθεια του να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους μας στην περιοχή, με τους συλλόγους τους, να συζητήσουμε με τις Τουρκικές Ενώσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή, και για να δούμε από κοντά την κατάσταση των ανθρώπων εκεί και να ενημερωθούμε. Επισκεφτήκαμε επίσης τους μουφτήδες μας. Στόχος μας ήταν ως Ίψαλα που είναι η πλέον κοντινή πόλη στα σύνορα να μοιραστούμε με τους ανθρώπους μας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη τις κοινές μας σκέψεις. Εμείς στοχεύουμε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο σχέσεων ανάμεσα στους δήμους Τουρκίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας που βρίσκονται στην Θράκη. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τις δημοτικές εκλογές του 2009 και εντεύθεν αισθανόμαστε μια μικρή επιβράδυνση. Ένας από τους στόχους αυτού του ταξιδιού είναι να στήσουμε με τους εδώ δημάρχους μας ένα καλό διάλογο, στοχεύοντας στην ανώτερη δυνατή συνεργασία των δήμων Θράκης. Πιστεύουμε πως τις επόμενες μέρες μαζί με τους δημάρχους μας στην Ελλάδα και τους δημάρχους μας στην Θράκη θα λύσουμε εύκολα αυτό το θέμα.

 

ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ : ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

 

Ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς έκανε μια σύντομη δήλωση στην εφημερίδα Μπιρλίκ : Πιστεύω πως αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας και για την γνωριμία των δύο λαών. Η Αίνος και τα Ίψαλα είναι δύο σημαντικές συνοριακές μας πόλεις. Υπάρχει ένα σύνορο αλλά εμείς αυτό το βλέπουμε σαν κάτι επίπλαστο. Διότι η θρακιωσύνη είναι πολύ σημαντική. Εδώ υπάρχει μια κοινή κουλτούρα και τρόπος ζωής. Τους κάναμε βόλτα στην περιοχή μας και παρείχαμε πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία της περιοχής μας και το ανθρώπινο δυναμικό. Συνομίλησαν από κοντά με τους ομογενείς μας και γνώρισαν τους Έλληνες φίλους μας. Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι αυτό που είναι σημαντικό είναι η φιλία των λαών και των δύο χωρών. Και αυτοί για αυτό το λόγο ήρθαν εδώ. Πιστεύω πως η συνεργασία ανάμεσα σε τέτοιου είδους δήμους θα αποφέρει ακόμη πιο αποδοτικά αποτελέσματα. Πιστεύω πως αυτού του είδους οι επισκέψεις και οι συνεργασίες είναι ιδιαίτερα επωφελείς για την μεταξύ μας γνωριμία και για τις επαφές μας. Πιστεύω πως η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ο ερχομός περισσότερων τουριστών από την Τουρκία στην Δυτική Θράκη είναι κάτι το σημαντικό, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βιώνει οικονομικές δυσκολίες¨.

 

ΜΟΥΦΤΗΣ ΜΕΤΕ : ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

 

Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης με τη σειρά του έκανε την ακόλουθη δήλωση :¨ Ήρθαν τα αδέρφια μας από την άλλη μεριά του Έβρου. Ας τους βοηθά ο Αλλάχ. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βλέπουμε εδώ τους δημάρχους και τους έπαρχους μας. Μακάρι το συντομότερο δυνατό να τους επισκεφτούμε και εμείς. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι αμοιβαίες επισκέψεις που στηρίζονται στην αδερφοσύνη μας¨.

 

ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΨΑΛΩΝ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ ΓΚΙΟΥΡΜΠΟΥΖ :¨ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ¨

 

Τέλος την επίσκεψη σχολίασε στην εφημερίδα Μπιρλίκ ο έπαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Αλή Γκιουρμπούζ ο οποίος είπε τα εξής : ¨ Ήρθαμε για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που πηγάζουν από την συνθήκη της Λοζάνης. Ο κύριος μουφτής μας κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για τον λαό της περιοχής, και εμείς τον στηρίζουμε απόλυτα. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι μια θετική εξέλιξη. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος και δεν έχει κανένα θέμα ή ανησυχία με τον γείτονα της. Η βελτίωση των σχέσεων μας με την Ελλάδα σημαίνει και την ανακούφιση των ομογενών μας εδώ¨.

 

Σχόλιο : ¨Θρακιωσύνη¨. Τι παπαριά πέταξε ο πρόξενος…. Άραγε για τόσο ηλίθιους μας έχει ή τέτοιοι όντως είμαστε ;

Πάντως τον αληθινό σκοπό της επίσκεψης τον είπε ο έπαρχος στην τελευταία παράγραφο. Όλα τα άλλα για φιλίες είναι  φρουφρού και αρώματα.

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone