ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δημιούργησε αδικήματα ώστε να αυξηθεί το ¨μπόνους¨

Πολλές φήμες κυκλοφόρησαν μετά τον διορισμό του Χουσεΐν Τσαπκίν στην Αστυνομική Διεύθυνση Κωνσταντινουπόλεως. Μια από αυτές είναι το ¨Σύστημα πόντων αποτρεπτικών μέτρων¨. Με βάση το σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια στην Αστυνομική Διεύθυνση Κωνσταντινουπόλεως τα αδικήματα και οι δράστες κατηγοριοποιούνται και παίρνουν τους ανάλογους πόντους. Οι αστυνομικοί με βάση τους πόντους αυτούς συγκεντρώνουν μπόνους. Και εντέλει αυτά τα μπόνους αποτελούνε σημαντικό κριτήριο για τις μεταθέσεις τους.

 Με βάση την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα Polis-Haber το πρόγραμμα αποβαίνει πολύ επιτυχές. Σχετικά με το πρόγραμμα παρέχονται οι εξής πληροφορίες :

Με το σύστημα των μπόνους που εφαρμόστηκε στις υπηρεσίες αποτροπής και στις μονάδες ασφαλείας με τον ερχομό του Χουσεΐν Τσαπκίν στην Αστυνομική Διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης, 670 αστυνομικοί που είχαν αποτελεσματική απόδοση οδηγήθηκαν σε επιχειρησιακά τμήματα, ενώ 300 αστυνομικοί με λίγους πόντους οδηγήθηκαν σε μέρη-εξορίας ή και σε σκοπιές. 70 αστυνομικοί που είχαν υψηλά μπόνους μετατέθηκαν σε υποδιευθύνσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και ναρκωτικών, ενώ έπαινος δόθηκε σε 300 άτομα. 100 αστυνομικοί λόγω των χαμηλών μπόνους στάλθηκαν σε προστασία γεφυρών ή σε άλλα σημεία-σκοπιές. Οι υπηρεσίες αποτροπής σε 10 μήνες επενέβησαν σε 325.720 περιστατικά, μεταξύ των οποίων εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, ληστείες και δολοφονίες και συνέλαβαν 369.700 άτομα¨.

Η βουλευτής Κωνσταντινούπολης Μελντά Ονούρ υπέβαλε επερώτηση στην βουλή. υποστηρίζοντας πως το σύστημα προκαλεί αυθαίρετες συλλήψεις Η Ονούρ δήλωσε : Υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το σύστημα. Η ύπαρξη του είναι σίγουρη. Άλλωστε αυτό το επιβεβαίωσα από διάφορες πηγές. Ακτιβιστές και δικηγόροι λένε πως υπάρχει τέτοιο έγγραφο και το έχουν δει¨

Η Ονούρ λέει πως τέτοιο έγγραφο έχει διανεμηθεί σε μονάδες ασφαλείας και προσθέτει τα εξής :

¨Μπορεί να μην πρόκειται για επίσημο έγγραφο. Μπορεί να έχει τον χαρακτήρα ¨εσωτερικού εγγράφου¨ όπως συμβαίνει σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτό πρέπει να ανακοινωθεί. Λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών στη χώρα πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ανησυχητική πρακτική. Διότι είναι δυνατόν να υπάρξουν αυθαίρετες συλλήψεις χάριν μιας καλύτερης μετάθεσης….”

……………………………

Εφ. Μπιργκιούν 19-2-2012