ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΙΟΝ….

Η Ασφάλεια παρακολουθούσε την ΜΙΤ

Η Ασφάλεια από το 2006 ακόμη παρακολουθούσε τον ¨ύποπτο¨διοικητή της ΜΙΤ που είχε κάνει τις συνομιλίες στο ¨Οσλο…

Όλες οι επαφές που υπήρξαν από το 1993 και μετά με το ΠΚΚ (το 1993 με τον Οζάλ, το 1995 οι προσπάθειες του Ερμπακάν, το 1998 η εκεχειρία, οι συνομιλίες στο Όσλο 2006-2010 και οι επαφές στο Ίμραλι το 2011) επέφεραν στο τέλος μια διαφορά απόψεων ανάμεσα στο κράτος και στις διάφορες πτέρυγες του ΠΚΚ. Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών οι κρατικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν η μία την άλλη, και συγκέντρωναν πληροφορίες.

Στην κουρδική κοινότητα οι επαφές κράτους-ΠΚΚ χαρακτηρίζονταν ως συνεργασία, ενώ στο κρατικό μέτωπο ως προδοσία. Οι επαφές αυτές για τους αντιπολιτευόμενους και τους εθνικιστές των δύο πλευρών αποτελούσαν απόδειξη της υποτιμητικής όπως το έβλεπαν συνεργασίας κρ΄τους-ΠΚΚ.

Έτσι έχει καταστεί τώρα σχεδόν ως προδοσία η διαδικασία του Όσλο που άρχισε το 2006. Η διαδικασία αυτή των συνομιλιών ΠΚΚ-ΜΙΤ όπως ακούγεται να λέει και στην κασέτα η πρώην υποδιοικητής της ΜΙΤ Αφέτ Γκιουνές, άρχισε στην Άγκυρα το 2006. ΟΙ επαφές αυτές της ΜΙΤ με το ΠΚΚ παρακολουθούνταν στενά από άλλες υπηρεσίες.

Μια από αυτές τις υπηρεσίες ήταν το Γενικό Επιτελείο. Ας διαβάσουμε τι αναφέρει στο βιβλίο ¨Μα μας δίνει την εξουσία ο στρατός ; ¨ ο Ισμέτ Μπερκάν :

¨Μια μέρα πέφτει στα χέρια της ΜΙΤ ένα έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου. Σε αυτό κατηγορείται ο διοικητής της ΜΙΤ για προδοσία προς την πατρίδα. Διότι εκείνη την εποχή ο διοικητής της ΜΙΤ είχε εράσει στο Βόρειο Ιράκ και συνομιλούσε με τους Μπαρζανί και Ταλαμπανί, ακόμα δεν υπήρχαν επαφές με το ΠΚΚ. Ο τότε διοικητής της ΜΙΤ όμως Εμρέ Τανέρ δεν έκανε ότι ήθελε, ούτε καθόριζε ο ίδιος την εξωτερική πολιτική. Μετά από τις αποφάσιε που λαμβάνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει τα βήματα του στο Ιράκ. Δηλαδή φαίνεται πως εντός του κράτους υπάρχει και άλλο κράτος στην Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου. Τότε ο διοικητής της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ παίρνει το έγγραφο, πάει στον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, του το παρουσιάζει και τον ρωτά : ¨Τι είναι αυτό στρατηγέ μου ;¨. Ο Μπουγιουκανίτ αμήχανος λέει πως ¨Ορκίζομαι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα πράξω τα δέοντα¨. Γίνεται επιχείρηση στην μονάδα πληροφοριών και το προσωπικό διασκορπίζεται. Αλλά λίγους μήνες μετά παρόμοιο έγγραφο φτάνει στα χέρια της ΜΙΤ και ο Τανέρ πάλι ΄πήγε στο Γενικό Επιτελείο.

Ένας άλλος φορέας που παρακολουθούσε τις συνομιλίες ήταν η Διεύθυνση Πληροφοριών της Ασφάλειας.

………………….

Εφ. Ταράφ 10-2-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone