¨ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ, ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ¨

Συγχωρέστε κάναμε πολλά βασανιστήρια

Ο Εσλίκ που υπηρέτησε ως στρατιώτης στην φυλακή Μαμάκ κατά την περίοδο της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου δήλωσε πως ¨Μας έβαζαν με το ζόρι να κάνουμε βασανιστήρια. Από τα βασανιστήρια που έκανε χάλασε η ψυχολογική μου κατάσταση¨, ενώ έχει υποβάλλει και μήνυση κατά των πραξικοπηματιών.

Ο Ντογάν Εσλίκ ο οποίος μετά το πραξικόπημα της 12-9-1980 υπηρετούσε στις φυλακές Μαμάκ υπέβαλε στην εισαγγελία της Άγκυρας μήνυση ενάντια στους πραξικοπηματίες και την διοίκηση των φυλακών λόγω του ότι τον υποχρέωναν να κάνει βασανιστήρια. Ο Εσλίκ λέει πως λόγω των βασανιστηρίων διαταράχτηκε η ψυχολογία του, ως εξ αυτού δεν μπόρεσε να παντρευτεί, δηλώνει μετανοιωμένος και ζητά συγγνώμη από τα θύματα των βασανιστηρίων.

Κατά την περίοδο του πραξικοπήματος εκατοντάδες άτομα κρατήθηκαν στις στρατιωτικές φυλακές Μαμάκ. Πολλά άτομα από τα βασανιστήρια μαύρισε η ζωή τους. Μέχρι τώρα αυτά που είχαν γίνει στην φυλακή Μαμάκ τα περιέγραφαν τα θύματα. Αυτοί που έκαναν τα βασανιστήρια για χρόνια τήρησαν σιωπή. Για πρώτη φορά μιλά ένας βασανιστής και υποβάλλει μήνυση ενάντια στους πραξικοπηματίες. Είναι ο Ντογάν Εσλίκ που μετά το πραξικόπημα βρέθηκε να υπηρετεί στις φυλακές Μαμάκ. Εκεί ο Εσλίκ υπηρέτησε 20 μήνες, και παρά το ότι πέρασαν πάνω από 30 χρόνια από τότε, ακόμη δεν μπορεί να ξεχάσει αυτά που βίωσε.

Βασανιστήρια με εντολή των αξιωματικών…

Ο Ντογάν Εσλίκ περιγράφει αυτά που έζησε ως εξής : Η ζωή μας ήταν σαν των έγκλειστων. Και εμείς τρώγαμε ξύλο. Και εγώ για χρόνια ζω ακόμη την ψυχολογία εκείνης της φυλακής. Για παράδειγμα ένας από τους φόβους μου ήταν ο εξής : ¨Εγώ εδώ κάνω βασανιστήρια σε ανθρώπους που είναι σε δύσκολη. Με την αγωνία για θεία τιμωρία ούτε καν παντρεύτηκα. Αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν παντρεύτηκα. Χάλασε η ψυχολογική μου κατάσταση. Η αναισθησία, ο ωχαδερφισμός, ο φόβος και οι κρίσεις πανικού έγιναν μόνιμα¨.

Ο Εσλίκ λέει πως απαγορευόταν για αυτούς που ήταν στην Μαμάκ να κάτσουν σταυροπόδι ή να διαβάσουν βιβλίο, να μιλήσουν, να ξαπλώσουν ή να πάνε τουαλέτα χωρίς άδεια, ενώ προσθέτει πως έκαναν βασανιστήρια με εντολή των αξιωματικών. Αναφέρει πως ¨Οι αξιωματικοί μας έλεγαν πως «Αν σου εναντιωθούν θα τους χτυπήσεις. Θα τους κάνεις φάλαγγα». Τους δέρναμε με διάφορους τρόπους. Μπήκαμε σε μια δίνη¨.

Ο Εσλίκ υποστηρίζει πως σε περίπτωση που δεν έκανε βασανιστήρια στους έγκλειστους έδερναν τον ίδιο και περιγράφει ως εξής : ¨Κρατούμενος ενώ περνούσε από μπροστά μου σήκωσε το κεφάλι του και άπλωσε το χέρι του προς εμένα.Σαν να ζητούσε ελεημοσύνη. Δεν κατάλαβα τι έκανε. Ήμουν όμως υποχρεωμένος να τον χτυπήσω. Τον χτύπησα σιγά. Ο υπολοχαγός Αχμέτ Κελέκ με φώναξε δίπλα του και μου είπε : «Μήπως έχεις και εσύ την ίδια γνώμη, συντοπίτης σου είναι ρε μαλάκα, γιατί τον χτύπησες σιγά ;». Όταν του είπα όχι πήρε το κλομπ μου από την τσέπη και άρχισε να με δέρνει λέγοντας «Θα σου δείξω πως δέρνουν».

……………………

Υπήρξαν έγκλειστοι που έχασαν τα λογικά τους…..

Ο Εσλίκ ανέφερε πως κάποιοι φυλακισμένοι έχασαν τα λογικά τους από τα βασανιστήρια, και λέει πως ο ταγματάρχης Μπαχρί Καραντενίζ τρομοκρατούσε τους φυλακισμένους που βασάνιζε με εκπαιδευμένα σκυλιά : ¨Αυτός ο ταγματάρχης αφού έβαζε τον φυλακισμένο στην φάλαγγα, έβαζε μέσα τα σκυλιά, και τα αμολούσε πάνω τους. Την ώρα που θα τον δάγκωναν τα τραβούσε πίσω. Κατ΄αυτό τον τρόπο τρομοκρατούσε τους φυλακισμένους.¨

……………………

 Εφ. Ταράφ 5-2-2012