ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΕ ΜΕΤΖΙΤ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΩΜΑ

Γαλήνη πρόσφερε στις καρδιές ο εορτασμός του Καντηλιού στο Αλάνκουγιου

Οι ομογενείς μας που κατοικούν στο συνοικία Αλάνκουγιου πρόσθεσαν ακόμη μια θρησκευτική τελετή σε αυτές που οργανώνουν τελευταία, και επ ευκαιρία της προσευχής για το Καντήλι, γιόρτασαν και τα γενέθλια του Προφήτη-κυρίου μας με μεβλίτ.

Οι ομορφιές που διοργανώνουν σε θρησκευτικό επίπεδο τον τελευταίο καιρό οι ομογενείς μας στο Αλάνκουγιού συγκεντρώνουν τον θαυμασμό όλων. Οι εκδηλώσεις καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές από το γεγονός πως σε αυτές τις ωραίες εκδηλώσεις ηγούνται οι νέοι της συνοικίας . Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους ομογενείς του Αλάνκουγιού συμβάλουν στην ακεραιότητα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, και μέρα με τη μέρα βοηθάνε στην ανάπτυξη της ενότητας, ομοψυχίας και αδελφοσύνης.

Το μεβλίτ στο μεστζίντ του Αλάνκουγιού αναγνώσθηκε μετά το ναμάζι. Στο μεβλίτ όπου μετείχαν και ομογενείς από άλλες συνοικίες, και οι διοικούντες δεν άφησαν μόνους τους ομογενείς του Αλάνκουγιού. Στο μεβλίτ μετείχε ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βοηθός μουφτή Φεχίμ Αχμέτ και ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς.

Η σημαντική βραδιά άρχισε με κήρυγμα. Ο βοηθός μουφτή Φεχίμ Αχμέτ στο κήρυγμα του που ανέφερε για την σημασία και το νόημα της βραδιάς και περιέγραψε στους ομογενείς τον τρόπο ζωής του Προφήτη-Κυριου μας και τις ομορφιές που έφερε στον κόσμο ο ερχομός του.

Στην βραδιά Κοράνιο, Μεβλίτ και ύμνοι αναγνώσθηκαν από τους θρησκευτικούς λειτουργούς που υπάγονται στην εκλεγμένη μουφτεία Κομοτηνής Εμίν Πίσκα, Σεμπαχατίν Τσακίρ και Ορχάν Μπουλπούλ. Η προσευχή έγινε από τον Φεχίμ Αχμέτ.

Στο τέλος του μεβλίτ απεύθυναν χαιρετιστήρια ομιλία ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Οι διοικούντες στις ομιλίες συνεχάρησαν τον κόσμο του Αλάνκουγιού και τους νέους. Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ότι αυτήν τη σημαντική νύχτα ήταν μαζί τους, και για άκουσαν τα θρησκευτικά λόγια, τόνισαν την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη και έδωσαν μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας.

Στους μετέχοντες στο μεβλίτ προσφέρθηκε χυμός και γλυκό, ενώ ο κόσμος της συνοικίας δεν παρέλειψε να βγει φωτογραφίες με τους διοικούντες.

Εφ. Μιλλέτ  4-2-2012

Σχόλιο : Πρόκειται για τον οικισμό Τέρμα Αδριανουπόλεως που κατοικείται εξ ολοκλήρου από Ρωμά. Και πήγε εκεί λοιπόν ο σουλτάνος Σάρνιτς μαζί με τους τζουτζέδες του να δώσουν μαθήματα τουρκισμού στους Ρωμά…