¨ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ¨

¨Είστε όλοι Αρμένιοι, είστε όλοι βρωμιάρηδες¨

Η τελετή μνήμης των θυμάτων του Χότζαλι μετατράπηκε σε μια ρατσιστική διαμαρτυρία που με συνθήματα υπέρ των δολοφόνων του Ντινκ, στοχοποίησε τους Αρμενίους. Μια ομιλία έκανε εδώ και ο Σαχίν.

 Η τελετή μνήμης στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για την 20η επέτειο της σφαγής του Χότζαλι που συνέβη το 1992 κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μετατράπηκε σε μια ρατσιστική διαδήλωση. Ακούστηκαν επιθετικά συνθήματα μίσους κατά των Αρμενίων.

Στο συλλαλητήριο μετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναίμ Σαχίν ο οποίος έκανε και ομιλία. Στην διαδήλωση ακούστηκαν συνθήματα υπέρ των δολοφόνων του Χραντ Ντινκ, ενώ μια ομάδα που φορούσε λευκούς σκούφους (σημ μεταφρ : λευκό σκούφο φορούσε τη μέρα της δολοφονίας του Ντινκ, ο δολοφόνος ο Ογούν Σαμάστ) θέλησαν να κάνουν πορεία προς τα γραφεία της εφημερίδας Άγος αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς.

Εβδομάδες πριν κάποια κόμματα έκαναν ανακοινώσεις για την διαμαρτυρία αυτή ενάντια στη σφαγή του Χότζαλι. Χτες η ομάδα συγκεντρώθηκε μπροστά στο λύκειο Γαλατάσεράι και περπάτησαν προς την πλατεία Ταξίμ. Κατά την πορεία έψελναν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ την προσοχή τράβηξαν τα πανό και τα συνθήματα. Υπήρχαν πανό που έγραφαν ¨Σήμερα είμαστε στο Ταξίμ, αύριο ξαφνικά μπορεί να έρθουμε στο Ερεβάν¨,πλακάτ που έγραφαν ¨Είστε όλοι Αρμένιοι, είστε όλοι βρωμιάρηδες¨, ενώ ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ των δολοφόνων του Ντινκ.

Σαχίν : Αυτό το αίμα δεν θα μείνει έτσι

Όταν η ομάδα έφτασε μπροστά στο γαλλικό προξενείο αυξήθηκαν τα αστυνομικά μέτρα. Μπροστά στο προξενείο μοιράστηκε χαρτί τουαλέτας-Σαρκοζί και φώναξαν το σύνθημα ¨Σαρκοζί καθάρισε τις βρωμιές σου¨. Στην συγκέντρωση αναγνώσθηκε ο λόγος του Ατατούρκ προς την Νεολαία.

……………………..

 Εφ. Ταράφ  27-2-2012