ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ….

Αίτημα για ελευθερία στην Γιασεμίν χάριν του δικαιώματος στη ζωή

Κωνσταντινούπολη – Συνεχίζεται αύριο το δικαστήριο της προφυλακισμένης άρρωστης Γιασεμίν Καραντάγ. Η οικογένεια της, ο σύλλογος TAYAD, ο ιατρικός σύλλογος Κωνσταντινούπολης ζητάνε να αφεθεί ελεύθερη χάριν του δικαιώματος στη ζωή. Όμως το 16ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης ακόμη δεν έστειλε στην ιατροδικαστική υπηρεσία την αναφορά που του είχε δοθεί.

 Η άρρωστη Γιασεμίν Καραντάγ επί 7 μήνες κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοι. Η Καραντάγ αύριο θα εμφανιστεί για δεύτερη φορά μπροστά στο 16ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης στα δικαστήρια της περιοχής Τσαλαγιάν.

 Η Καραντάγ σε γράμμα σχετικά με την υγεία της αναφέρει τα εξής :

¨Καθώς έχασα το ένα μου νεφρό στα νιάτα μου, έχω ένα πλέον. Και αυτό που απέμεινε δουλεύει κατά 18%. Με βάση αυτά που λέει ο γιατρός επειδή το νεφρό ζορίζεται, το ποσοστό αυτό έχει πέσει ακόμη παραπάνω. Δηλαδή είμαι μια ασθενής με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχει προχωρημένη αναιμία. Παίρνω με ορό συμπληρώματα σιδήρου. Είναι ανάγκη να τρέφομαι καλά. Αλλά στις συνθήκες της φυλακής δεν μπορώ να κάνω δίαιτα με βάση την υγεία μου. Επιβλαβή στοιχεία που δεν φιλτράρονταν από το νεφρό μου συσωρεύτηκαν στα οστά. Και το πιο μικρό τράνταγμα μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Εγώ μέχρι να τα μάθω αυτά, καθοδόν από τη φυλακή προς το νοσοκομείο, δύο φορές υπέστηκα επίθεση. Με έσυραν στο έδαφος και ο γιατρός απλά παρατηρούσε το βασανιστήριο.¨

Η οικογένεια της Καραντάγ, ο δικηγόρος της, ο ιατρικός σύλλογος Κωνσταντινούπολης (ΙΤΟ) και ο TAYAD, οργάνωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου στον ΙΤΟ και ζήτησαν την απελευθέρωση της Καραντάγ κατά την αυριανή δικάσιμο.

Ο γιατρός Χασάν Ογάν από τον ΙΤΟ, χαρακτήρισε ως βασανιστήριο την παρεμπόδιση θεραπείας για τους κρατούμενους και τους φυλακισμένους.

………………….

Ο Ολτσαγί Καραντάγ-αδερφός της Καραντάγ είπε : Όταν πάει στο νοσοκομείο δεν της γίνεται θεραπεία. Διότι κατά την διάρκεια της εξέτασης οι στρατιώτες δεν εγκαταλείπουν το δωμάτιο. Και κατά τη διάρκεια λογομαχίας, δύο φορές οι στρατιώτες έδειραν την αδερφή μου. Και ο γιατρός απλά παρατηρεί.

…………………..

Κουρδικό πρακτορείο Φιράτ 27-2-2012