ΜΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Προπαγάνδα 1453… Μια προπαγανδιστική ταινία

Μια προπαγανδιστική ταινία

Ξέρω πολλές ταινίες του σινεμά, αλλά από το 1970 και μετά πρώτη φορά έγινα μάρτυρας ταινίας που στο τέλος οι θεατές να χειροκροτάνε.

Ας πω την τελευταία κουβέντα στην αρχή. Η Κατάκτηση 1453 από πλευράς οπτικών εφέ, ήχων, γυρισμάτων, και πολεμικών σκηνών ήταν μια υπέροχη ταινία, αλλά έναντι αυτού το σενάριο και η πλοκή ήταν απαίσια. Ένας χαρμάνι της επίσημης ιστορίας με ταινίες του Μαλκότσογλου και του Καρά Μουράτ. …

Η ταινία αξίζει να ειδωθεί ; Σίγουρα ναι. Ακόμα και μόνο για τα γυρίσματα με τους χιλιάδες κομπάρσους και τα ντεκόρ αξίζει. Απέναντι σε Τροία και στους 300 δεν έχει κάποια έλλειψη. Αλλά πέρα από αυτό δεν πρέπει να αναμένεται κάτι άλλο.

Στην ταινία όσοι δεν είναι Οθωμανοί είναι ιντρικαδόροι, ύπουλοι, απατεώνες, και ¨πουτάνες¨…Ακόμη και οι Τούρκοι που δεν είναι Οθωμανοί. Για παράδειγμα οι Καραμανίδες…

Μια εντελώς απλή ιστορία. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά για την πολιτική και οικονομική σημασία της Κωνσταντινούπολης. Λες και η πόλη χαλούσε την θέα του Σουλτάνου Μεχμέτ, φαίνεται να είχε καταστεί ένα κόλλημα.

Το δε πορτραίτο του Σουλτάνου Μεχμέτ παρουσιάζεται έτσι που…

……………………..

Η ταινία είναι μια μονόπλευρη προπαγανδιστική ταινία. Στα συζητήσιμα γεγονότα δεν περίμενα να βγει από τα όρια της επίσημης ιστορίας και έτσι έγινε. Παραβλέπει εντελώς την αντίσταση των Βυζαντινών απέναντι σε έναν στρατό που ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσιος σε μέγεθος.

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος είναι ένας κακός χαρακτήρας. Όμως ούτε λέξη για να φύγει, και είναι γνωστό πως ξεψύχησε πολεμώντας με το σπαθί του. Οι Ορθόδοξοι ηγέτες παρουσιάζονται να υποδέχονται σχεδόν σαν να του λένε πως ¨καλά που πήρατε αυτήν τη πόλη¨.

Υπάρχουν και τα κωμικά στοιχεία. Για παράδειγμα μονάδα του στρατού (λαγουμιτζήδες) που σκάβει τούνελ για να μπεί υπόγεια στην πόλη, όταν εντοπίζονται ανατινάζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.Σε μια άλλη σκηνή όμως παρουσιάζονται οι ίδιοι λαγουμιτζήδες οι οποίοι κραυγάζουν πως αυτή τη φορά θα πετύχουν. Μήπως η πατρίδα είχε έλλειψη από λαγουμιτζήδες και καλούσε πίσω αυτούς που είχαν πάει στον ουρανό ;

Με παιχνίδια στον υπολογιστή ο στρατός μεγάλωσε υπερβολικά. Σε απίστευτο βαθμό…Αναλογιστείτε πως η πλατεία Ταξίμ με φουλ μάζωξη συγκεντρώνει 250-300 χιλιάδες άτομα. Και εδώ παρουσιάζεται μια περιοχή αρκετές φορές μεγαλύτερη που είναι γεμάτη από στρατιώτες. Δηλαδή παρουσιάζεται ένα μέγεθος τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανδρών. Κι όμως από την ιστορία ξέρουμε πως ο αριθμ’ός των στρατ΄ψν στην πολιορκία ήταν 100-120 χιλιάδες άτομα. Αλλά με το copy-paste, ε πατάς και κανένα πλήκτρο παραπάνω, τι έγινε ;

Όσον αφορά τους διαλόγους….Σχεδόν παντού προτιμήθηκαν ποιητικοί και θεατρικοί διάλογοι. Σουλτάνος, βεζύρηδες, λαγουμιτζήδες και γενίτσαροι εμφανίζονται σαν να παίζουν σε έργο του Σέξπηρ.

Εν περιλήψει, η ταινία απευθυνόμενη στα εθνικιστικά και θρησκευτικά συναισθήματα θα έχει πολλούς θεατές, αλλά παρά τα 17 εκ.$ που λέγεται πως ξοδεύτηκαν, λόγω της μονόπλευρης παρουσίασης της ποτέ δεν θα γίνει μια από τις κλασικές ταινίες του σινεμά….

Αρθρογράφος Χιλμί Κιοκσάλ Αλισάνογλου   17-2-2012

http://blog.milliyet.com.tr