ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΥΠΡΙΩΝ

Καταδίκη σε βαριά αποζημίωση για την Τουρκία στο ΕΔΑΔ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε σχετικά με την μήνυση που είχαν υποβάλει 13 Ελληνοκύπριοι ενάντια στην Τουρκία, και καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει περίπου 20 εκ. $ και 830 χιλιάδες ευρώ.

Το ΕΔΑΔ μετά από κοινή προσφυγή που υπέβαλλαν το 1990 ο Ελληνοκύπριος Λόρδος και 12 φίλοι του, κατέληξε σε απόφαση το 2010 κρίνοντας πως ¨η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας και περιουσίας καθώς και τα δικαιώματα σχετικά με την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Το ΕΔΑΔ με την σημερινή του απόφαση έκρινε πως πρέπει να πληρωθούνε στους προσφεύγοντες ποσά από 100 χιλιάδες ευρώ έως 8 εκ. ευρώ, συν 15 χιλιάδες ευρώ δικαστικά έξοδα.

Αυτοί που έκαναν την προσφυγή, το έπραξαν διότι μετά την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν είχαν πρόσβαση στα σπίτια και στην περιουσία τους στο Μαράσι.

ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΔΑΔ

Το ΕΔΑΔ μετά από προσφυγή που υπέβαλε Ελληνοκύπριος το 2010 υπέδειξε ως ¨ αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο¨ για τους Ελληνοκύπριους, την ιδρυθείσα στην ΤΔΒΚ Επιτροπή Αποζημιώσεων, και ανέφερε πως και οι υπόλοιπες 1400 προσφυγές των Ελληνοκυπρίων θα πρέπει να σταλούνε σε αυτήν την Επιτροπή.

ΤΟ ΕΔΑΔ είχε αναφέρει πως για τις προ αυτής της δίκης προσφυγές θα αποφάσιζε το ίδιο. Η απόφαση λοιπόν που ανακοινώθηκε σήμερα για τον Λόρδο και τους φίλους του έχει το χαρακτηριστικό πως είναι η τελευταία του είδους της.

Από τώρα και μετά η Επιτροπή αποζημιώσεων της ΤΔΒΚ θα αποφασίζει για τις μηνύσεις που έχουν υποβάλλει οι Ελληνοκύπριοι.

Σχόλιο : Δηλαδή ο κλέφτης θα αποφασίζει πόση αποζημίωση θα καταβάλει ο ίδιος στον ιδιοκτήτη.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone