ΟΜΙΛΟΣ ŞIŞECAM

Η εταιρία Şişecam κρίση δεν ξέρει

Η Şişecam ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιείται στον τομέα του κοίλου γυαλιού, των τζαμιών σπιτιού, της συσκευασίας τζαμιών και στα χημικά, μπήκε στο 2012 με νέα επένδυση.

Παρά τις προσδοκίες πως αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη, ο όμιλος έκανε στην Μερσίνα επένδυση ύψους 60 εκ. $ επιδιώκοντας να αυξήσει την δυνατότητα της στον τομέα παραγωγής χημικών. Στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων χρωμικού οξέος, οξυγόνου, και λευκού θειικού νάτριου, έγιναν τα θεμέλια των εγκαταστάσεων θεϊκού νατρίου. Τα προϊόντα που παράγονται εδώ χρησιμοποιούνται στους βιομηχανικούς τομείς τζαμιού, απορρυπαντικών, δέρματος και φαρμάκων.

Μιλώντας κατά τα εγκαίνια ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαλαγιάν τόνισε πως ο τομέας του τζαμιού πραγματοποιεί εξαγωγές 880 εκ. $ το χρόνο και δήλωσε πως πλέον ο εθνικός αγώνας δίνεται με την οικονομία. Ο Τσαλαγιάν είπε πως με τις εγκαταστάσεις αυτές της Şişecam θα αποτραπούν εισαγωγές ύψους 60 εκ. $. Ο Τσαλαγιάν είπε πως αυτές οι επενδύσεις είναι το αντίδοτο για το άνοιγμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και είπε πως ¨το να δείχνουμε ως υπευθύνους για την αύξηση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους εξαγωγείς, είναι η μεγαλύτερη προδοσία απέναντι στους 52 χιλιάδες εξαγωγείς. Με τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο θα δούμε όλοι μαζί πόσο πολλά από τις εισαγωγές πάνε σε προϊόντα πολυτελείας¨. Ο πρόεδρος του ομίλου Şişecam Ερσίν Οζιντζέ δήλωσε ¨ Δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν καταλαβαίνουμε από κρίση¨. Ο Οζιντζέ ανέφερε πως κατά την ίδρυση της Şişecam είχε εξουσιοδοτηθεί η τράπεζα İş Bankası, πως ακόμη και σήμερα είναι από τους μεγαλομετόχους και ότι πλέον η Şişecam είναι γνωστή σε κάθε σημείο του κόσμου. Είπε πως τα τζάμια της είναι συνομήλικα με την τουρκική δημοκρατία και δήλωσε : Αυτή τη στιγμή συζητείται το θέμα του ντόπιου αυτοκινήτου. Ήδη όμως αυτή η εταιρία κατασκευάζει τζάμια για τα πιο πολυτελή αυτοκίνητα του κόσμου.¨

……………………

Εφ. Ταράφ 8-1-2011