ΑΝΤΡΙΚΗ ΒΙΑ

Αντρική βία 2011

Οι άντρες σκότωσαν 257 γυναίκες

Στο 2011 οι άντρες σκότωσαν 257 γυναίκες, 32 άντρες, 14 παιδιά και δύο μωρά, ενώ βίασαν τουλάχιστον 102 γυναίκες και 59 κορίτσια. Παρενόχλησαν 167 γυναίκες και τραυμάτισαν 220. Τα 2010 οι άντρες είχαν σκοτώσει 217 γυναίκες και τρία παιδιά.

Οι περισσότερες γυναίκες σκοτώθηκαν από τους άντρες τους και υπέστησαν βιασμό από τον αγαπητικό τους. Η σεξουαλική παρενόχληση στις περισσότερες ήταν από γνωστά τους άτομα. Και τους περισσότερους βιασμούς τους υπέστησαν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της bianet οι άντρες το 2011 σκότωσαν 257 γυναίκες, 32 άντρες, 14 παιδιά και δύο μωρά, ενώ βίασαν τουλάχιστον 102 γυναίκες και 59 κορίτσια. Κατά το έτος 2011 11 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 3 τραυματίστηκαν σοβαρά, αν και ήδη είχαν αιτηθεί προστασίας, είχαν κάνει καταγγελίες σε εισαγγελία και αστυνομία ή είχαν εγκατασταθεί σε καταφύγιο γυναικών.

Οι άντρες το 2010 είχαν σκοτώσει 217 γυναίκες και τρία παιδιά και είχαν βιάσει τουλάχιστον 207 γυναίκες και κορίτσια.

Τα στοιχεία μας περιλαμβάνουν μόνο τις περιπτώσεις που ¨έγιναν είδηση¨, αλλά χάρη στον αποφασιστικό αγώνα των γυναικών, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η αντρική βία προβλήθηκε ιδιαίτερα στον τύπο, και από την τρίτη σελίδα πήγε στο πρωτοσέλιδο. Οι δικαιολογίες για την βία και φέτος ήταν πολλές. Η πλέον διαδεδομένη ήταν το αίτημα για χωρισμό, ή η απόρριψη πρότασης για σχέση, δηλαδή αν του είπε ¨όχι¨. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις βίας η αιτία ήταν πως οι άντρες ένοιωσαν να κλονίζεται η κυριαρχία τους

Οι δικαιολογίες που πρόβαλαν περισσότερο οι άντρες ήταν λόγοι ¨τιμής¨, ζήλειας, παράνοιας, η εγκατάλειψη του σπιτιού και η υποβολή αιτήματος διαζυγίου. Σε ορισμένους αιτία αποτέλεσε ακόμη και ένα κακό όνειρο. Υπήρξαν άντρες που έδειραν ή και σκότωσαν την γυναίκα τους με αντικείμενα από την κουζίνα, επειδή τους έκανε ανάλατο φαγητό ή επειδή καθυστέρησε. Θύτες και θύματα ήταν από κάθε ηλικία και επάγγελμα.

………………………

Τα περισσότερα περιστατικά βίας υπήρξαν στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθούνε τα Άδανα, η Αττάλεια και η Σμύρνη.

……………….

Ιστοσελίδα Bianet.org  13-1-2012