10 ΜΕΡΕΣ

10 μέρες

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν κάνοντας δηλώσεις σχετικά με την σφαγή στο Ουλούντερε χαρακτήρισε τον τίτλο της Ταράφ ¨Το κράτος βομβάρδισε τον λαό του¨ ως ¨ασυνείδητο¨.

Ασυνείδητος δεν είναι ο τίτλος. Ασυνειδησία είναι το ότι το κράτος βομβάρδισε και σκότωσε 35 άτομα. Αυτό που αναμένεται από τον Ερντογάν είναι να αναζητήσει λογαριασμό γιατί το κράτος βομβάρδισε τον λαό του, κι όχι να μπαίνει σε πολεμική με τους δημοσιογράφους.

Φυσικά για όσο καιρό δεν κάνει μια ριζική αλλαγή του συστήματος και των ¨δομών¨ εντός του κράτους, στο τέλος φτάνει να υπερασπίζεται και το κράτος που σκοτώνει τους πολίτες. Αυτού του είδους τα περιστατικά είναι αποτέλεσμα των απερίσκεπτων δηλώσεων του τύπου ¨ Η Εργκενέκον τελείωσε, η στρατιωτική κηδεμονία υποχώρησε, εμείς αναλάβαμε τον έλεγχο του κράτους¨. Για όσο συνεχίζεται αυτό το σύστημα αυτό το κράτος δεν το δίνουν στους ¨πολίτες¨, και την ώρα που νομίζεις ότι διοικείς το κράτος στην πραγματικότητα αυτό σε διοικεί.

Εάν εσύ είσαι ο ηγέτης του κράτους τότε δώσε λογαριασμό για αυτή τη σφαγή, και εάν δεν είσαι ο ηγέτης του κράτους τότε στήσε ένα δημοκρατικό σύστημα στο οποίο το κράτος θα το διοικούνε οι εκλεγμένοι από τον λαό ηγέτες.

Διαφορετικά ούτε το κράτος μπορείς διοικήσεις, ούτε μια νέα τάξη μπορείς να ιδρύσεις και θα παραμείνεις έτσι να αναρωτιέσαι ¨ποιος σκότωσε αυτούς τους ανθρώπους ;¨.

Ούτε καν στις κηδείες του λαού σου δεν θα μπορείς να πας

Αυτή είναι η γενική κατάσταση της Τουρκίας και σε αυτό το αιματηρό αδιέξοδο την οδήγησε η αναποφασιστικότητα του ΑΚΠ.

Και υπάρχουν και οι σχετικές με αυτή την τελευταία καταστροφή αλήθειες. Ο πρωθυπουργός διαψεύδοντας με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο την είδηση του Μπαρανσού πως ¨η πληροφορία από την ΜΙΤ ήρθε εκείνο το βράδυ¨, δήλωσε πως ¨Η αναφορά δεν ήρθε εκείνη την βραδιά αλλά 8-10 μέρες πριν¨.

Αυτή η δήλωση αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ¨παραδοξότητες¨ αυτής της τελευταίας καταστροφής.

Υπάρχει μια περίεργη μυρωδιά ¨παγίδας¨ σε όλο το περιστατικό. Γιατί δεν έγινε μια διευρυμένη έρευνα σχετικά με την αναφορά που ήρθε πριν από 10 μέρες ; Ο Μπαρανσού στο σημερινό του άρθρο αναφέρει πως στην αναφορά της ΜΙΤ καταγραφόταν πως ¨Ο Μπαχόζ Ερντάλ θα περάσει τα σύνορα ντυμένος λαθρέμπορος¨.

Το έγγραφο που αναφέρει πως οι ΠΚΚδες ¨θα περάσουν τα σύνορα ως λαθρέμποροι¨, αφορά την περιοχή των ¨χωριών των λαθρεμπόρων¨. Σχεδόν κάθε νύχτα εκεί λαθρέμποροι πάνε κι έρχονται.

Αυτοί λαθρέμποροι δεν είναι ξένοι στο κράτος, τους ξέρει σχεδόν με το όνομα τους, καθώς τους εμπιστεύεται τους άνοιξε τα σύνορα, δεν τους στριμώχνει και ξέρει που και πότε πάνε κι έρχονται.

Τώρα όσον αφορά το ερώτημα για το ¨τι πρέπει να γίνει για να ξεχωρίσουμε τους λαθρεμπόρους από τους ΠΚΚδες που θα περνούσαν ντυμένοι ως λαθρέμποροι¨ η απάντηση δεν χρειάζεται ούτε μια λογική μυστικών υπηρεσιών ούτε επιτελική ιδιοφυία, η πρώτη δουλειά που θα κάνεις είναι ¨για κάποιο διάστημα να μην βάλεις εκεί τους πραγματικούς λαθρέμπορους¨.

Άραγε μετά από αυτήν την αναφορά της ΜΙΤ, οι έλεγχοι περί λαθρεμπόρων αυξήθηκαν ; Όχι. Αποτράπηκε η είσοδος των λαθρεμπόρων σε εκείνη την περιοχή ; Όχι. Γιατί λοιπόν ενώ υπήρχε 10 μέρες πριν αυτή η αναφορά πως ΠΚΚδες θα περνούσαν ντυμένοι λαθρέμποροι, επετράπη πάλι να μπούνε σε εκείνη την περιοχή οι πραγματικοί λαθρέμποροι ;

Απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει.

Μάλιστα στην αναφορά της οργάνωσης Mazlumder αναφέρεται πως ¨ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια μεγαλύτερη ελευθερία στο πέρασμα¨. Γιατί συνεχίστηκε αυτή η ελευθερία παρά την τελευταία αναφορά ;

Δεν υπάρχει απάντηση

Γιατί πριν αρχίσει ο βομβαρδισμός δεν έγινε ένα ερώτημα στις μονάδες της περιοχής ¨Απόψε υπάρχει καμμιά ομάδα λαθρεμπόρων στην περιοχή ;¨.

Ούτε για αυτό υπάρχει απάντηση.

Μάλιστα όταν άρχισε ο βομβαρδισμός ένας παλιός κορουτζού από το χωριό πήρε τηλέφωνο στην στρατιωτική μονάδα και τους είπε ¨Σταματήστε τον βομβαρδισμό, αυτοί είναι δικοί μας¨ και η απάντηση ήταν ¨Εμείς δεν μπορούμε να πράξουμε τίποτε σε αυτούς που είναι στο Ντιγιαρμπακίρ¨. (σημ μεταφρ. : από εκεί απογειώθηκαν τα αεροπλάνα).

Δεν επενέβησαν.

Αν βάλετε δίπλα-δίπλα όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα βλέπετε πως είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα εκείνοι οι καημένοι χωρικοί να έπεσαν θύματα σε μια προετοιμασμένη παγίδα.

Όπως έγινε και στην Ντάγλιτζα και στο Ακτουτούν, έτσι και εδώ υπάρχουν ύποπτες ασάφειες. Όλα παράξενα, όλα παράλογα.

Το πρώτο θύμα αυτών των κρατικών βομβαρδισμών είναι οι 35 χωρικοί που κομματιάστηκαν. Δεύτερο θύμα η κυβέρνηση που νόμιζε πως είναι η ¨απόλυτη κυρίαρχος¨ του κράτους. Κατά την περίοδο που είχε την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δέχτηκε ένα από τα πιο βαριά χτυπήματα, υπέστη μεγάλη ζημία στην εικόνα της και αποκαλύφθηκε πως δεν μπορεί να διοικήσει το κράτος και να ελέγξει την κατάσταση.

Για όσο διάστημα το κουρδικό παραμένει άλυτο, μια πολιτική κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει σαν πραγματική κυβέρνηση, ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει σε παγίδα.

Και για την επίλυση του κουρδικού χρειάζεται η ίδρυση μια δημοκρατικής δομής βασισμένης σε ¨ισότητα, νόμο, δικαιώματα¨.

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να πετύχει να στήσει μια τέτοια δομή, ίσως μάλιστα από την εικονική έδρα του ¨ηγεμόνα του κράτους¨ που δημιούργησαν τα ΜΜΕ για αυτόν, μπορεί και να μην θέλει να στήσει κάτι τέτοιο, και απλά να συνεχίσει αυτή η τάξη και αυτός να το διαχειριστεί.

Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν, και αυτό μας το έδειξαν σε όλους μας οι 35 χωρικοί που κομματιάστηκαν από τις βόμβες, όλοι είδαμε και αντιληφθήκαμε την κατάσταση, μάλλον μόνο ο Ερντογάν δεν το κατάλαβε.

Άραγε για να το καταλάβει σε πόσες παγίδες ακόμη πρέπει να πέσει και πόσοι ακόμη άνθρωποι θα χρειαστεί να πεθάνουν ;

Εφ. Ταράφ 31-12-2011

Αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν

 

Σχόλιο : Η φωτογραφία δεν είναι από το άρθρο αλλά από διαδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τον θάνατο των 35 χωρικών.