139 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

139 στρατηγοί και ναύαρχοι στάλθηκαν στις φυλακές

Στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση Εργκενέκον που άρχισε με τις αστυνομικές επιχειρήσεις το 2007 σχετικά με την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, για πρώτη φορά προφυλακίστηκε ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Μέχρι τώρα 58 εν ενεργεία και 81 συνταξιούχοι στρατηγοί στάλθηκαν στις φυλακές.

Η έρευνα για την υπόθεση Εργκενέκον που μπήκε στην ζωή της Τουρκίας με την ανεύρεση 27 χειροβομβίδων σε ένα παράπηγμα στην περιοχή Ουμρανίγιε, με την απόφαση να σταλεί ο συνταξιούχος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, μας θύμισε την κατάσταση των συλληφθέντων ή κρατούμενων στρατηγών ή ναυάρχων σε αυτή την διαδικασία των 4 ετών.

Ιλκέρ Μπασμπούγ- ο πλέον υψηλά ιστάμενος

Πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα για τις υποθέσεις Εργκενέκον, Φακέλωμα Διαδικτύου, Σχέδιο Δράσης ενάντια στην Οπισθοδρόμηση, Πουράζκιοϊ, Γκιόλτζουκ και Βαριοπούλα. Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες ο πλέον υψηλόβαθμος ήταν ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ. Μέχρι την προφυλάκιση του Μπασμπούγ, οι πλέον υψηλόβαθμοι κρατούμενοι ήταν οι αρχηγοί των όπλων.

Ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ και ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ιμπραήμ Φιρτινά ήταν από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση Βαριοπούλα που δικάζονταν χωρίς να είναι κρατούμενοι. Αργότερα όμως η εντολή για σύλληψη και προφυλάκιση 163 αξιωματικών ίσχυσε και για αυτούς. Οι Ορνέκ και Φιρτινά προφυλακίστηκαν , και έτσι για πρώτη φορά βρέθηκαν ανάμεσα στους προφυλακισμένους κατηγορούμενους και αρχηγοί όπλων. Στα επόμενα στάδια της έρευνας Βαριοπούλα οι προφυλακίσεις συνεχίστηκαν. Προφυλακίστηκαν ακόμη τα στρατηγοί οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν ενεργεία.

58 στρατηγοί συνελήφθησαν

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες στην υπόθεση Φακελώματος Διαδικτύου ήταν εν ενεργεία. Από τα έγγραφα που βρέθηκαν κατά τις έρευνες που έγιναν στην Διοίκηση του Στόλου στο Γκιόλτζουκ και στο σπίτι ενός απόστρατου συνταγματάρχη στο Εσκίσεχίρ, συνελήφθη ο επικεφαλής των Πολεμικών Ακαδημιών στρατηγός Μπιλγκίν Μπαλανλί.

…………………

Εφ. Ταράφ 7-1-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone