ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ

Αντιδράσεις για την προφυλάκιση του Μπασμπούγ

Ο πολιτικοί προέβησαν σε εκτιμήσεις σχετικά με την προφυλάκιση του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιούλ δήλωσε πως ¨Χωρίς δικαστική απόφαση κανένας δεν κηρύσσεται ένοχος. Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, χρειάζεται ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος. Ο ηγέτης του CHP ισχυρίστηκε πως η προφυλάκιση του Μπασμπούγ έγινε για να κουκουλωθεί το περιστατικό στο Ουλούντερε. Ο ηγέτης του MHP Μπαχτσελί δήλωσε πως ¨η παρουσίαση των Τ.Ε.Δ. και των στελεχών του ως βάση για την ίδρυση τρομοκρατικών οργανώσεων αναμφισβήτητα θα προκαλέσει κρίση και χάος.

Να λοιπόν σχόλια πολιτικών για την προφυλάκιση του Μπασμπούγ :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΚΙΟΥΛ : Είμαστε μάρτυρες μιας δικαστικής διαδικασίας με βάση τον νόμο. Ο καθένας μέσα στο νομικό σύστημα έχει την αρμοδιότητα του. Χωρίς δικαστική απόφαση κανένας δεν κηρύσσεται ένοχος. Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, χρειάζεται ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος¨.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ CHP ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ : Τα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας δεν είναι δικαστήρια που απονέμουν δικαιοσύνη, και παλιότερα είχα πει πως πρόκειται για δικαστήρια που εγκρίνουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι πολιτικές εξουσίες. Αυτό συνεχίζω να το πιστεύω. Μάλιστα υπάρχει ένα άρθρο στο σύνταγμα, που αναφέρει πως οι πρόεδροι του Γενικού Επιτελείου δικάζονται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ακόμα κι αυτό το ξεπέρασαν. Εδώ δολοφονείται ο νόμος. Έτσι πρέπει να το δούμε. Μέχρι σήμερα παρόμοιες επιχειρήσεις υπήρξαν αμέσως μόλις υπήρχε ένα γεγονός σε βάρος του ΑΚΠ. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα, υπάρχουν δεκάδες. Είναι σαφές πως αυτό έγινε για να κουκουλωθεί το γεγονός στο Ουλούντερέ.

………

(Σχετικά με τον ισχυρισμό πως στο Φακέλωμα Διαδικτύου υπάρχει η έγκριση του τότε υπουργού Άμυνας). Εάν κάποιος υπουργός έχει υπογράψει και έχει εγκρίνει τότε δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για αυτό. Διότι εάν για κάτι απαιτείται η έγκριση του υπουργού, τότε δίχως την έγκριση του η ιεραρχία δεν κάνει τίποτε. Αν όμως ο υπουργός το εγκρίνει και πει ¨ναι, μπορείτε να το κάνετε¨ η ιεραρχία κινητοποιείται. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει από αυτό.¨

……………………

 Εφ. Χουριέτ 6-1-2012