ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΧΑΜΠΙΜΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΝΙ ΑΚΙΤ

Ρεπορτάζ της Γενί Ακίτ με τον πρόεδρο της ΕΟΤΔΘ Χαμπίμπογλου

 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Γενί Ακίτ συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) Χαλίτ Χαμπίμπογλου, με την υπογραφή του Αϊχάν Ντεμίρ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 12ης Ιανουαρίου 2012 και έχει εξής :

Χαμπίμπογλου : Αντιμέτωπο με εμπόδια το αίτημα μας για τζαμί στην Αθήνα

Ρεπορτάζ Αϊχάν Ντεμίρ – Γενί Ακίτ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων περιέγραψε στον Αϊχάν Ντεμίρ της Γενί Ακίτ το θέμα της κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα και τα υπόλοιπα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Η Δυτική Θράκη ποιαν περιοχή περιλαμβάνει ;

Η Δυτική Θράκη είναι η περιοχή που έχει ανατολικά-προς Τουρκία τον Έβρο, δυτικά προς Μακεδονία τον Νέστο και βόρεια προς την Βουλγαρία τα βουνά της Ροδόπης. Στα νότια της περιβάλλεται από το Αιγαίο και βρίσκεται ανάμεσα στην Μαύρη Θάλασσα, την θάλασσα του Μαρμαρά και την οροσειρά της Ροδόπης, και χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική Θράκη. Ανατολική Θράκη είναι η Θράκη που περιλαμβάνεται σήμερα εντός των τουρκικών συνόρων. Με βάση την ¨Κυβέρνηση της Δυτικής Θράκης¨ που είχε ιδρυθεί το 1913, ένα μέρος της έμεινε στην Βουλγαρία και ένα μέρος της στην Ελλάδα. Με την συνθήκη ειρήνης της Λοζάνης τα σύνορα της Δυτικής Θράκης επαναχαράχτηκαν. Η σημερινή Δυτική Θράκη είναι στα ΒΑ της Ελλάδας και περιλαμβάνει τους νομούς Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου.

Οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα γενικά σε ποιες περιοχές και πόλεις κατοικούνε ;

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, ζει στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. Υπάρχουν επίσης μουσουλμάνοι που έχουν έρθει από άλλες χώρες και ζούνε κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτοί οι μουσουλμάνοι σε γενικές γραμμές κατάγονται από την Μέση Ανατολή και την Β. Αφρική. Οι μουσουλμάνοι αυτοί που ο αριθμός τους αυξάνει ταχύτατα, λόγω της μεταναστευτικής και μειονοτικής πολιτικής της Ελλάδας δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Για παράδειγμα οι σχεδόν 1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι της Αθήνας δεν έχουν καν ένα τζαμί να προσευχηθούν ελεύθερα. Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς τζαμί…

Ποιες οι διαφορές της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης από τις άλλες μειονότητες ;

Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης αντίθετα από τις μειονότητες των Μακεδόνων, Βλάχων και Αλβανών που ζούνε στην Ελλάδα, είναι η μόνη αναγνωρισμένη από το κράτος. Η Ελλάδα με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης της Λοζάνης αναγνώρισε επίσημα την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα όμως δεν αποδέχεται ως ονομασία της μειονότητας το ¨Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης¨. Ισχυρίζεται πως στην Θράκη ζει μια μουσουλμανική μειονότητα, μέρος της οποίας είναι και οι Τούρκοι. Έτσι αναγνωρίζει την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ως ¨Μουσουλμάνοι της Θράκης¨.

Η Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε. από το 1981, ποια η προσέγγιση της για την Τουρκική Μειονότητα ;

Με βάση την συνθήκη της Λοζάνης, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης έχει μια αυτόνομη δομή στο θέμα της παιδείας και της θρησκείας. Για πολλά χρόνια όμως η Τουρκική Μειονότητα αφέθηκε να ζει κάτω από πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις. Η Ελλάδα έστω και αν έγινε μέλος της Ε.Ε., δεν υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή σε κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Σήμερα η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ζει σε ένα περιβάλλον όπου δεν αναγνωρίζεται η ¨τουρκική¨ ταυτότητα. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την ίδρυση συλλόγων που φέρουν την λέξη ¨τουρκικός¨ στην επωνυμία τους. Και ενώ πριν από την χούντα του 1967 χρησιμοποιούνταν ο όρος ¨τουρκικό¨ σε σχολεία και συλλόγους, σήμερα κατεβαίνουν οι πινακίδες σχολείων και οι σύλλογοι κλείνουν. Μαζί με αυτό πρέπει να μιλήσουμε και για ένα μέτρο που δεν ισχύει αλλά η επίδραση του ακόμα υπάρχει. Με βάση το άρθρο 19 του παλιού νόμου περί Ιθαγένειας, κατά την περίοδο από το 1955 έως το 1998 περίπου 60 χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχασαν την ιθαγένεια τους. Αυτά τα άτομα έχασαν όλα και τα πολιτικά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Σήμερα στην Ελλάδα ζούνε περίπου 200 Τούρκοι της Δυτικής Θράκης χωρίς ιθαγένεια. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και αυτοί πήγαν σε άλλη χώρα και πήραν την ιθαγένεια εκείνης. Νομίζω πως όλα αυτά δείχνουν την προσέγγιση της Ελλάδας προς την Τουρκική Μειονότητα.

Η ελευθερία πίστης και λατρεία πως είναι ; Η Τουρκική μειονότητα μπορεί να εκλέξει τους θρησκευτικούς ηγέτες της ;

Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης σε γενικές γραμμές έχει ελευθερία πίστης και λατρείας αλλά όπως σε κάθε επίπεδο, έτσι και εδώ υπάρχουν διάφορα εμπόδια. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση και διαφύλαξη των εθίμων και των παραδόσεων. Για παράδειγμα ο ¨Πολιτιστικό και Μορφωτικός Σύλλογος Χίλια¨ οργανώνει στο οροπέδιο Σέτσεκ τους ιστορικούς ¨Αγώνες πάλης με λάδι¨. Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης έχει τα μαθήματα Κορανίου και στο τέλος της χρονιάς οργανώνει τελετές χάτιμ και διαγωνισμό ανάγνωσης Κορανίου. Παρόλα αυτά σε θρησκευτικό επίπεδο υπάρχουν σημαντικά θέματα. Επικεφαλής αυτών των θεμάτων είναι το θέμα του μουφτή. Τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης καθορίστηκαν με την συνθήκη των Αθηνών το 1913. Η Ελλάδα όμως το 1990 με νομική δικαιολογία τις περιορισμένες για κάποια επίπεδα δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή, έβγαλε νόμο με τον οποίο διορίζει τους μουφτήδες. Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ως αντίδραση σε αυτό εξέλεξε μόνη της τους μουφτήδες της. Εξέλεξε στην Ξάνθη τον συγχωρεμένο τον Μεχμέτ Εμίν Αγγά και στην Κομοτηνή τον Ιμπράημ Σερήφ. Το θέμα όμως μέσα στα χρόνια πολιτικοποιήθηκε και πήρε άλλη διάσταση. Και όμως, το μόνο αίτημα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης είναι να μπορεί να εκλέγει τους μουφτήδες της.

Ποιο το περιεχόμενο του νόμου για τους ¨διορισμένους ιμάμηδες¨; Για ποιο λόγο η τουρκική μειονότητα δεν είναι ικανοποιημένη από αυτόν ;

Ο επονομαζόμενος και ως Νόμος Διορισμένων Ιμάμηδων νόμος 3536/2007 προβλέπει ότι 240 ιμάμηδες που υπάγονται στους διορισμένους μουφτήδες θα αποκτήσουν το στάτους κρατικού υπαλλήλου, ενώ θα αποφασίζεται το ποιοι θα είναι από πενταμελή επιτροπή χριστιανών. Αυτό όμως αποτελεί παραβίαση της συνθήκης της Λοζάννης που ορίζει πως ¨Η μειονότητα διοικεί τα θρησκευτικά και βακουφικά της ιδρύματα¨, καθώς και της θρησκευτικής ελευθερίας. Άλλωστε και κατά την προετοιμασία του νόμου δεν υπήρξε κάποιος διάλογος με την μειονότητα. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η τουρκική μειονότητα δεν είναι ικανοποιημένη η μειονότητα από αυτόν τον νόμο είναι η επιδίωξη του Ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης να καθορίσει τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς να πάρει την έγκριση της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Το κράτος έχει τους θρησκευτικούς λειτουργούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως δημοσίους υπαλλήλους. Δεν έχει όμως καμμία δικαιοδοσία να διορίσει ιερείς. Επίσης οι Αρμένιοι που ζούνε στην Ελλάδα, όπως και οι καθολικοί και οι Εβραίοι εκλέγουν μόνοι τους τους θρησκευτικούς τους ηγέτες. Έναντι αυτού το να σχεδιάζεται πως ο διορισμός των 240 ιμάμηδων που θα υπάγονται στις διορισμένες μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμότειχου θα καθορίζεται από πενταμελή επιτροπή χριστιανών προκάλεσε πολύ δίκαια την αντίδραση της Τουρκικής Μειονότητας .

…………………

Περιοδικό Αζινλίκτσα 12-1-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone