ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 29ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ισμαήλ Ροδοπλού : Ας είναι ευλογημένη η 29η Οκτωβρίου, Ο Θεός να μην δώσει ξανά εκείνες τις μέρες στην μειονότητα μας.Να μας φέρονται ανθρώπινα, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας. Αν δεν τους αρέσουμε ας κάνουν ανταλλαγή, να ανανεώσουν την συνθήκη της Λοζάνης.

 

Εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ :

¨Στις 29 Ιανουαρίου ο κόσμος μας είχε καλή πρόθεση αλλά αυτό η απέναντι πλευρά δεν το κατάλαβε¨

Σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό. Ας είναι χαρμόσυνη η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης μας 29 Ιανουαρίου 1988. Η αρχή των γεγονότων της 29-1-1988 έγινε το 1923 και περατώθηκαν το 1988. Μεγάλα παιχνίδια παίχτηκαν στην πλάτη της εκπαίδευσης μας, κατέβηκαν οι πινακίδες των σχολείων μας και δεν δόθηκαν καθήκοντα σε δασκάλους μας. Και η χούντα του 1967 επέφερε χτύπημα στην εκπαίδευση μας. Επέφερε μεγάλο χτύπημα στην ενότητα με την ίδρυση της ακαδημίας. Το 1980 με νόμο παρέδωσαν τα βακούφια μας στην νομαρχία. Αργότερα καταλήφθηκε η μουφτεία μας. Στις 29 Ιανουαρίου ο κόσμος μας είχε καλή πρόθεση αλλά αυτό η απέναντι πλευρά δεν το κατάλαβε. Εμείς επειδή χρησιμοποιήσαμε την λέξη Τούρκος καταδικαστήκαμε μαζί με τον συγχωρεμένο τον Σαδίκ σε 18 μήνες φυλάκιση.

Τμήμα των ατομικών μας δικαιωμάτων δόθηκαν. Αλλά ποτέ δεν δόθηκαν τα μειονοτικά δικαιώματα. Όταν εμείς κάνουμε λόγο για δίγλωσση εκπαίδευση, η διοίκηση επιμένει στην μονόγλωσση. Τέλος θα πρέπει όπως γινόταν και στο παρελθόν, να συζητάμε και να αποφασίζουμε εδώ για τους αγώνες της μειονότητας. Εδώ πρέπει να συγκεντρωνόμαστε. Την απόφαση να την κοινοποιούμε στην πατρίδα και στην μητέρα πατρίδα. Δυστυχώς διαλυθήκαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο. Δεν συζητάμε, ο καθένας μιλά στις γωνίες¨

Εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε :

¨Οι μέρες των 29 Ιανουαρίου χαλύβδωσαν τον τουρκισμό μας¨

Σας χαιρετίζω όλους με αγάπη και σεβασμό σε αυτή τη φλογερή βραδιά. Ας είναι χαρμόσυνη η γιορτή μας της 29ης Ιανουαρίου. Αυτά λοιπόν μας έδωσε η κοιτίδα της δημοκρατίας στα έτη 1988-1990. Το κράτος δεν θα μπορέσει να επιλύσει το θέμα της μουφτείας κατά τον τρόπο που επιθυμούμε. Θα το λύσει κατά τον δικό του τρόπο. Οι μέρες των 29 Ιανουαρίου μας έψησαν, μας χαλύβδωσαν διδάσκοντας μας πως είμαστε Τούρκοι. Αρνήθηκαν πως είμαστε Τούρκοι. Εγώ πιστεύω στην αρχή της αμοιβαιότητας και το επιζητώ.

Πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς :

Ας είναι χαρμόσυνη η 29η Ιανουαρίου μέρα της εθνικής μας αντίστασης. Τον καιρό εκείνο δόθηκε ένας υπερήφανος και έντιμος αγώνας. Εμείς μεγαλώσαμε ακολουθώντας και παρακολουθώντας εκείνες τις μέρες. Σε 23 χρόνια τώρα πολύ μικρή υπήρξε η πρόοδος στα πολιτικά δικαιώματα. Στα μειονοτικά δικαιώματα δεν υπήρξε καμμία απολύτως πρόοδος. Στα πολιτικά δικαιώματα πήραμε μόνο άδειες οδήγησης και τίτλους. Αυτοί οι οποίοι μας άφησαν εδώ με την συνθήκη της Λοζάνης δεν μας άφησαν για να δουλεύουμε ως σκλάβοι σε αυτό το κράτος. Είμαστε τίμιοι και περήφανοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Εμείς πάντοτε φυλάξαμε την καλή μας θέληση, και αποδείξαμε την αναγκαία καλή μας θέληση απέναντι στο ελληνικό κράτος. Αλλά ρωτάω, μέχρι που θα πάει αυτή η καλή θέληση. Εμείς έχουμε αρχίσει πάλι αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων. Ας είναι επωφελής και καλότυχη για όλους μας.

Κοράι Χασάν-Πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής

¨Εμείς εάν χρειαστεί θα είμαστε και σε μιαν δεύτερη 29η Ιανουαρίου¨

Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης στις 29 Ιανουαρίου 1988 στον δρόμο για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων αισθάνθηκε το μαχαίρι να φτάνει στο κόκαλο, και αυτή η μειονότητα έγινε μια γροθιά και άρχισε έναν αγώνα. Σήμερα είναι η εθνική μέρα του Τούρκου της Δυτικής Θράκης, είναι ένα ορόσημο. Εμείς ως τουρκική νεολαία της Δυτικής Θράκης εάν χρειαστεί θα είμαστε και σε μιαν δεύτερη 29η Ιανουαρίου.

Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Axμέτ Καρά :

Είναι ανάγκη την 29η Ιανουαρίου –μέρα εθνικής αντίστασης να την εξηγήσουμε στους μικρότερους και να περιγράψουμε εκείνα τα συναισθήματα. Εάν δεν τα περιγράψουμε αυτά, στο τέλος δεν θα βρίσκουμε άνθρωπο για να τιμήσουμε αυτή η μέρα.

………………………

 Εφ. Μπιρλίκ 30-1-2012