ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ¨ΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ¨

Τελετή τιμής της 29ης Ιανουαρίου 1988 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής

Τελετή τιμής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής υπό την επωνυμία ¨29η Ιανουαρίου 1988 Ημέρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Αντίστασης¨ πού ήταν κομβικό σημείο στον αγώνα για τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Στην τελετή τιμής παραβρέθηκε η υποπρόξενος Μπερίν Οκούρ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, οι πρώην βουλευτές Ισμαήλ Ροδοπλού και Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος του D.E.B. Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, δήμαρχοι, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συλλόγων της μειονότητας και πολλοί ομογενείς από τα γύρω χωριά. Την εναρκτήρια ομιλία που έγινε υπό την αιγίδα της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (B.T.T.A.D.K.) την έκανε το μέλος της η Γκιουλάι Μεχμέτ.Μετά από μια σύντομη ομιλία σχετικά με την έννοια και την σημασία εκείνης της μέρας, προβλήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με εκείνη τη μέρα.Αργότερα πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι της μειονότητας και έκαναν από μια ομιλία.

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν :

¨Δεν πρέπει να χάσουμε την ενότητα και ομοψυχία μας¨.

Πρόεδροι συλλόγων και φορέων της μειονότητας, αξιότιμοι ομογενείς μου σας χαιρετίζω όλους. Βλέποντας ανάμεσα μας να βρίσκεται ο Ισμαήλ Ροδοπλού που ήταν επικεφαλής τότε στα γεγονότα, του εύχομαι να έχει μακροζωία. Ο Θεός να μην επιτρέψει να ζήσουν ξανά οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης μια τέτοια πικρή μέρα. Όταν θυμόμαστε εκείνες τις μέρες βλέπουμε πως ο Τούρκοι της Δυτικής Θράκης καίτοι εκπληρώνουν ως πολίτες κάθε είδους καθήκον τους, φτάσαμε με την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και τις προσβολές να καταλήξουμε στην 29-1-1988. Η ενότητα και η ομοψυχία εκείνων των ημερών και η στήριξη σε αυτόν τον αγώνα είχε ως αποτέλεσμα να ακουστεί σε όλο τον κόσμο η ταυτότητα και η ύπαρξη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Εύχομαι μακροζωία σε όλους όσους μόχθησαν σε εκείνες τις μέρες και έλεος από τον Θεός για αυτούς που έφυγαν από ανάμεσα μας. Και φτάνουμε στο 1990 όταν ζήσαμε τα γεγονότα που δεν έπρεπε να είχαν γίνει. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι τα προβλήματα πολιτικών δικαιωμάτων των ημερών εκείνων συνεχίζονται και σήμερα. Στον τομέα όμως των μειονοτικών προβλημάτων, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Εμείς σε αυτό το θέμα, λέμε στους αρμόδιους πως το να μας δοθούνε αυτά τα δικαιώματα είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα.

Ζητάμε να γίνουν περισσότερα βήματα στα θέματα της εκπαίδευσης, των μουφτειών και των βακουφίων. Το καθήκον που μας αναλογεί, την ενότητα και την ομοψυχία μας, δεν πρέπει να τα απολέσουμε ποτέ. Η ενότητα και η ομοψυχία είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που μας καθιστά ισχυρούς και κρατά σταθερά την ύπαρξη μας. Αυτό χρειάζεται να το προσέξουμε. Απέναντι στα γεγονότα πρέπει να τα προσεγγίζουμε με συνεργασία και ειλικρινή τρόπο. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κύριος Αλή Μπαμπατζάν μιλώντας στο Νταβός και απευθυνόμενος στην Ε.Ε. είπε ¨Μην επιτρέψετε να πτωχεύσει η Ελλάδα, διότι από πίσω έρχεται και η δική σας πτώχευση¨. Επιθυμώ εδώ να το πώς δυνατά, αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια για την στήριξη που παρείχε η Τουρκική Δημοκρατία σε αυτές τις δύσκολες μέρες της Ελλάδας στο Νταβός και στην Ε.Ε. Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε εδώ, υποβάλλω τον σεβασμό μου, να είστε όλοι καλά.

Βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη

Επ΄ευκαιρία της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό όλους τους καλεσμένους και ομογενείς μου. Στον Ισμαήλ Ροδοπλού εύχομαι υγεία και μακροημέρευση. Παρά το ότι πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα τι άλλαξε από τότε. Αρκετά θέματα σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα και άλλα θέματα λύθηκαν. Τα αποτελέσματα όμως της καταπιεστικής πολιτικής και διακρίσεων των ημερών εκείνων τα βιώνουμε εμείς ως βουλευτές.

Σκεφτείτε πως αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από 60 χιλιάδες ανθρώπους. Οι μισές οικογένειες τους είναι εδώ και οι άλλες μισές στην Τουρκία. Πρέπει να πούμε πως οι πολιτικές αποφάσεις ήταν αυτές που υπέβαλαν την μειονότητα σε τόσες δοκιμασίες. Διότι έτσι θέλησαν οι πολιτικοί και έτσι έγινε. Εμείς πληρώσαμε το τίμημα για αυτά και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε. Βλέπουμε τις μουφτείες μας να τελούν υπό κατάληψη, τα βακούφια μας δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και την παιδεία να βρίσκεται εντός ενός πολιτιστικού εκφυλισμού. Κάποιες βελτιώσεις υπήρξαν αλλά δεν υπήρξε ριζική αντιμετώπιση του θέματος. Το αποτέλεσμα μου από τις συναντήσεις με τους υπουργούς είναι μηδέν συν μηδέν ίσον μηδέν, ξεκάθαρα το λέω δεν έχω ελπίδες. Όσον αφορά το θέμα της οικονομίας είμαστε μαζί στο ίδιο πλοίο. Παρά το όφελος από τους πόρους της Ε.Ε. η χώρα έφτασε σε αυτό το χάλι. Εάν έφτασε η χώρα σε αυτό το χάλι, φταίει και ο πόνος της μειονότητας. Διότι οι άνθρωποι μας για χρόνια δεν τράβηξαν λίγα.

Με το να στέλνουν αυτοί τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία και να μην στηρίζουν τα μειονοτικά αυτή η δουλειά δεν γίνεται

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι αυτό της γλώσσας. Σε όλα τα χωριά άνοιξαν νηπιαγωγεία μιας γλώσσας, και όσο για την κατάσταση στα δημοτικά μας δεν χρειάζεται να πω τίποτε. Αλλά και εμείς δεν κάνουμε τίποτε. Η δουλειά παραδόθηκε στους δύο βουλευτές και έτσι εμείς μόνοι μας προσπαθούμε να κάνουμε κάτι. Νομίζω πως εδώ φερόμαστε λες και το μαχαίρι δεν έφτασε στο κόκαλο. Εάν εμείς τα παιδιά μας, και ιδιαίτερα οι μορφωμένοι κινούμενοι με την σκέψη πως ¨εγώ ξέρω τούρκικα¨ στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία και δεν στηρίζουν τα μειονοτικά, τότε αυτή η δουλειά δεν προχωρά. Εάν δεν το κάνουν αυτό οι ηγέτες, τότε ο κόσμος πως θα τους ακολουθήσει. Νομίζω πως πρέπει να συμμαζέψουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να ληφθουν έκτακτα μέτρα για την επίλυση κάποιων θεμάτων. Αφού οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν και μας ψήφισαν είμαι υποχρεωμένος να το ανταποδώσω. Εάν το κόμμα στο οποίο είμαι μέλος δεν κάνει τίποτε για αυτήν την μειονότητα, τότε και εγώ δεν μπορώ να ζητήσω ψήφους. Αυτό που μου απομένει είναι όχι να ζητήσω ψήφους αλλά –και αυτό είναι μια χειρονομία που μου πάει- είναι να μην είμαι καν υποψήφιος στο κόμμα στο οποίο είμαι μέλος. Τα περεταίρω θα τα φέρει ο χρόνος, όλοι μαζί θα τα αξιολογήσουμε¨.

……………….

Εφ. Μπιρλίκ 30-1-2012