ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΜΠΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Είμαστε πίσω και από την Ζάμπια

Η Τουρκία που αύξησε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχέση με το 2011 κατά 7,4%,  στην κατάταξη της διαφάνειας βρίσκεται πίσω από την Ζάμπια και την Ουγκάντα

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (MSB) μετά την επιφανειακή συζήτηση εκ μέρους των περισσότερων βουλευτών, εγκρίθηκε στις 13 Δεκεμβρίου. Ο προϋπολογισμός του MSB σε σχέση με το 2011 είναι αυξημένος κατά 7,4%. Καθώς όμως ούτε καν οι βουλευτές άρα και η κοινή γνώμη δεν ξέρουν το ύψος των πέραν του προϋπολογισμού πόρων, τα ανακοινωθέντα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συμβουλίου στις αμυντικές δαπάνες που συμπεριλαμβάνει και τους εκτός προϋπολογισμού πόρους ακόμη δεν άρχισε. Οι ειδήσεις όμως που έρχονται πως μετά από πίεση που άσκησαν οι Τ.Ε.Δ. τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου θα ανακοινώνονται μόνο εν μέρει, αποτελούνε σημάδια πως ο το πέπλο της μυστικότητας θα παραμείνει.

Η Διεθνής Οργάνωση Διαφάνειας (ΤΙ) στην αναφορά που δημοσίευσε τον Οκτώβριο με τίτλο ¨Διαφάνεια στους προϋπολογισμούς Εθνικής Άμυνας¨, τονίζεται πως η Τουρκία μοιράζεται με το ΝΑΤΟ πληροφορίες που δεν κοινοποιεί στην δική της κοινή γνώμη. Η αναφορά περιγράφει πως ακόμη και οι βουλευτές έχουν περιορισμένες πληροφορίες στο θέμα των στρατιωτικών δαπανών, και αναφέρει πως η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ επί 59 χρόνια στο θέμα της διαφάνειας δεν πλησιάζει καν ούτε το μέσο της κατηγορίας. Η ΤΙ τονίζει πως καθώς τα ποσά που δαπανώνται στην άμυνα δεν εμφανίζονται στο σύνολο τους στον προϋπολογισμό, προκαλεί την εκτίμηση πως η Τουρκία εσκεμμένα θέλει να δείχνει πως δαπανά μικρότερα ποσά στην άμυνα.

Με βάση τον προϋπολογισμό για το 2012 του οποίου η συζήτηση συνεχίζεται στην βουλή, το ποσό των 39 δις τ.λ. που θα πάει σε φορείς και υπουργεία επιφορτισμένα με την ασφάλεια και την δημόσια τάξη συνιστά το 11,1%  του προϋπολογισμού.

……………………………

Εφ. Ταράφ 17-12-2011

Αρθρογράφος Λαλέ Κεμάλ

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone