ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ….

Επιστολές σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου24 Δεκεμβρίου 2011 Υπόθεση Λίμνης Βιστωνίδας

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, από χθες έχει λάβει δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης για τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ.

Παρακάτω δημοσιεύουμε μια επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης που λάβαμε, και μια επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε.

 

Προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Περιήλθε σε γνώση μας το παρακάτω κείμενο, με το οποίο συμφωνούμε όπως ακριβώς αναγράφεται και αποτελεί και δικό μας αίτημα.

Με μεγάλη μας έκπληξη και εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο κρίθηκε προφυλακιστέος ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ.

Μας προξενεί επίσης κατάπληξη το γεγονός ότι η απόφαση αυτή εδόθη στη δημοσιότητα παραμονές της Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού χριστού, που αν μη τι άλλο μαρτυρεί αυστηρή και ανεπιεική κρίση και μάλιστα χωρίς να γίνει γνωστή η αιτιολογία της.

Το δικαστικό συμβούλιο, όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, ήρε με απόφασή του την διαφωνία ανάμεσα στον Εισαγγελέα, που είχε προτείνει μόνο την επιβολή περιοριστικών όρων και να μη προφυλακιστεί ο Γέρων Εφραίμ, και στην ανακρίτρια που είχε προτείνει την προφυλάκισή του.

Έγκριτοι νομικοί μας βεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τον νόμο, για να προφυλακιστεί κάποιος κατηγορούμενος που κατηγορείται για έγκλημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει να κριθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να μη εμφανιστεί στο δικαστήριο να δικαστεί κλπ., ότι οι περιοριστικοί όροι (δηλ. χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση ενώπιον Αστυνομικής Αρχής) δεν επαρκούν και επιπροσθέτως ότι ο κατηγορούμενος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα ή σε βαρύτερες περιπτώσεις με βάση συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μάλιστα η κατά το νόμο βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης.

Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία του Δικαστικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε όμως τη βιωτή του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την πνευματικότητα αυτού και βεβαιώνουμε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε βεβαίως και επικίνδυνος για την τέλεση άλλων αδικημάτων.

Είναι δε γνωστό ότι εγκαταβιώνει στη Μονής της μετανοίας της όπου και ποιμαίνει 120 μοναχούς. Μας είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται η προσωπικότητα του Γέροντος με καθ’ έξιν και επικίνδυνους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου .

Συμπαριστάμενοι λοιπόν στον Γέροντα Εφραίμ για την άδικη δοκιμασία που υφίσταται, αιτούμεθα να προσβάλετε την άνω απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία φρονούμε ότι θίγει τον νομικό μας πολιτισμό, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ηθική τάξη.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ.

ΘΕΜΑ: Η άδικη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για προφυλάκιση του Γέροντος Εφραίμ Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου.

Με την παρούσα, ζητούμε με όλη τη παρρησία και τη δύναμη της θέλησης μας, για περαιτέρω διαμαρτυρίες και ενέργειες, την άμεση παρέμβασή σας για την επανεξέταση και ανάκληση της άνωθεν αποφάσεως, η οποία ενώ δεν τιμά σε καμία περίπτωση την Ελληνική Δικαιοσύνη και την υπόληψη του Δικαστικού Σώματος, υποβιβάζει τα μέγιστα, την όποια εμπιστοσύνη θα μπορούσε, πλέον, να έχουν οι Έλληνες πολίτες στην λειτουργία του Θεσμού.

Με την απόφαση αυτή δε, αναδεικνύονται, ξεκάθαρα, τα στοιχεία φτηνού πολιτικού ρεβανσισμού που διακατέχουν Δικαστές, με πτωχή και ανεπαρκή κρίση, μέγιστη πνευματική και νομική ένδεια, οι οποίοι αποφάσισαν να επιλέξουν αυτόν τον τρόπο και αυτήν τη χρονική στιγμή (Χριστούγεννα), για να προσφέρουν εκδούλευση σε εφήμερα συμφέροντα διαφόρων φερωνύμων «αρχόντων» ή «εξουσιών» της εποχής μας.

Εκ των πραγμάτων και εκ των αυθορμήτων κινητοποιήσεων που θα γίνουν, κλήρος και λαός, δεν θα δώσουν πολλές ημέρες περιθώριο στους ιθύνοντες να πράξουν τις αυτονόητες ανακλητικές πράξεις τους.

Θα κάνουν Χριστούγεννα και γιορτές έξω από την φυλακή Κορυδαλλού, και θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες πνευματικές και νομικές ενέργειες, ώστε να επέλθει το γρηγορότερο δυνατόν η «δίκαιη μισθαπόδοση» των δικαστών που τέλεσαν αυτό το πνευματικό και νομικό κακούργημα. Ξεχνούν, οι αμόρφωτοι και ανιστόρητοι Δικαστές την τύχη όλων εκείνων που έβλαψαν Αγίους και Πνευματικούς ανθρώπους.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, τυγχάνει, όχι τυχαία, της καθολικής έξωθεν καλής μαρτυρίας, του παγκοσμίου Ορθοδόξου κλήρου και λαού, και για όσους τον γνωρίζουν, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανός για τέλεση «κακουργημάτων», και ότι είναι «ύποπτος φυγής».

Ζητούμε και πάλι την παρέμβασή των υγιών στοιχείων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η υπόσταση των οποίων, βλάπτεται και σπιλώνεται ανεπανόρθωτα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, όσο αξιοζήλευτοι ήταν και είναι οι συμμονάζοντες του Γέροντα Εφραίμ στα κελιά του Βατοπαιδίου, άλλο τόσο θα είναι και οι συνκρατούμενοι του στα κελιά του Κορυδαλλού, για την ευλογία που τους έτυχε Χριστουγεννιάτικα!

 (Την παρούσα επιστολή μπορεί να στέλνει ο καθένας με φαξ στον Υπουργό Δικαιοσύνης 2108214999 και στον Άρειο Πάγο 2108233024 ή με Τηλεγράφημα).

Ικάριος Ζήδρος

Πηγή : http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10330:2011-12-24-11-39-25&catid=25:2009-12-18-08-37-46

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone