ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΙΡΝΑΚ….

Οι χωρικοί του Σιρνάκ είχαν βομβαρδιστεί και 17 χρόνια παλιότερα

Ο σκοτωμός 35 χωρικών ενώ έκαναν λαθρεμπόριο δεν αποτελεί πρωτιά για την περιοχή του Σιρνάκ. Το 1994 τα χωριά Κουσκονάρ και Κοτσάγαλί είχαν βομβαρδιστεί από μαχητικά και τότε 38 χωρικοί είχαν κομματιαστεί και έχασαν τη ζωή τους.

Κατά την εποχή που αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ήταν ο Ντογάν Γκιουρές και πρωθυπουργός η Τανσού Τσιλλέρ, στα χωριά Κουσκονάρ και Κοτσάγαλί έβρεξε θανατικό. Ήταν το 1994 όταν ένα ελικόπτερο και δύο μαχητικά έκαναν γύρους γύρω από τα δύο χωριά. Και ενώ ήταν μέρα και οι άνθρωποι συνέχιζαν την καθημερινή τους ζωή, χωρίς να καταλάβουν τι έγινε, ξαφνιάστηκαν από ήχους που θύμιζαν την αποκάλυψη. Τα αεροπλάνα έριξαν μεγάλες βόμβες, ενώ τα ελικόπτερα θέριζαν τους χωρικούς. Όταν επήλθε ησυχία αποκαλύφθηκαν  38 τεμαχισμένα πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Μετά από το περιστατικό ο εισαγγελέας Σιρνάκ Αχμέτ Μπερκέ που διεξήγαγε την έρευνα έκρινε εαυτόν αναρμόδιο πρώτα. Κατά τον Μπερκέ το γεγονός οργανώθηκε από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΠΚΚ με όλμους και άλλα εκρηκτικά και έστειλε τον σχετικό φάκελο στο Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας (DGM) του Ντιγιαρμπακίρ. Το DGM του Ντιγιαρμπακίρ έκρινε πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία πως το περιστατικό έγινε από την οργάνωση του ΠΚΚ και το 1996 έστειλε τον φάκελο της υπόθεσης πίσω στην εισαγγελία του Σιρνάκ. Η εισαγγελία του Σιρνάκ επανέλαβε πως το περιστατικό είχε γίνει από το ΠΚΚ και έστειλε πάλι τον φάκελο στο DGM του Ντιγιαρμπακίρ. Ως αποτέλεσμα αυτών των πήγαινε-έλα ανάμεσα σε Σιρνάκ και Ντιγιαρμπακίρ, μέσα σε 17 χρόνια αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Εφ. Ταράφ 30-12-2011