ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΜΠΟΣΚΙ

Ανεξάρτητη έρευνα ζήτησε για το Ρομπόσκι η Διεθνής Αμνηστία

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως οι δηλώσεις μετάνοιας της κυβέρνησης δεν είναι επαρκείς και ότι πρέπει επειγόντως να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα και οι οικογένειες των θυμάτων να αποζημιωθούνε.

Ο διευθυντής της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία και υπεύθυνος για Ευρώπη και Κεντρική Ασία Νίκολας Ντάκγουορθ δήλωσε πως ¨Πρέπει αμέσως να διεξαχθεί μια διευρυμένη, ανεξάρτητη και διάφανη έρευνα σχετικά με τις συνθήκες της στρατιωτικής επιχείρησης που προκάλεσε τον θάνατο πολλών πολιτών, μεταξύ των οποίων και παιδιά¨.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις δηλώσεις μετάνοιας : ¨ Οι κυβερνητικές δηλώσεις μετάνοιας είναι ευχάριστες αλλά είναι πολύ κρίμα πως αποδεικνύονται ανεπαρκείς στο θέμα της διάκρισης στρατιωτικών στόχων και πολιτών¨.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται πως στην επίθεση έχασαν την ζωή τους 35 άτομα, εξ αυτών οι 18 ήταν παιδιά, με τον πιο νέο να είναι 12 ετών και προσθέτει πως από τα θύματα οι 29 ήταν από την ίδια οικογένεια.

Ο Ντάκγουορθ δήλωσε πως ¨Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να πάρουν μέτρα για να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις και θα πρέπει να διασφαλιστεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.