ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Έρχεται το αφεντικό του Πενταγώνου

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα στις 16 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Τουρκία. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία μετά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον υπουργό Άμυνας Λέον Πανέτα. Ο Πανέτα που θα έρθει στην Τουρκία στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πανέτα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί την Τουρκία σε ομιλία που έκανε στις 3 Δεκεμβρίου στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την επίσκεψη του ¨αφεντικού του Πενταγώνου¨ είπαν πως ¨Δεν υπάρχει κάποια έκτακτη κατάσταση¨. Οι πηγές αυτές μιλώντας στην εφημερίδα Ταράφ είπαν πως ¨η επίσκεψη αυτή είχε σχεδιαστεί πολύ πριν από αυτήν του Μπάιντεν¨.

¨Καλύψτε το χάσμα με το Ισραήλ¨

Ο Πανέτα στην ομιλία που έκανε στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον είχε πει πως ¨Ανησυχώ για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και των ΗΠΑ. Και η Τουρκία και το Ισραήλ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τροχοδρομήσουν ξανά τις σχέσεις τους.¨

Ο Πανέτα είχε πει πως αυτό το μήνυμα το μετέφερε στους αρμόδιους του Ισραήλ και ότι το ίδιο μήνυμα θα μεταφέρει και στην Άγκυρα κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία.

Από την άλλη ανακοινώθηκε ότι μια μέρα πριν τον ερχομό του Πανέτα στην Τουρκία, θα τεθεί στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που θα συνέλθει, το θέμα της Αντιπυραυλικής Ασπίδας που θα φιλοξενήσει η Τουρκία, για την οποία το Ιράν απείλησε λέγοντας πως ¨θα χτυπήσουμε¨.

Οι πηγές ανέφεραν πως αντίθετα με αυτό που γράφτηκε σε κάποιες εφημερίδες, στην σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας που θα συνέλθει στις 20 Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται να τεθεί το θέμα του διαγωνισμού –που συνεχίζεται 4-5 χρόνια- για την προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Εφ. Ταράφ 9-12-2011

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone