ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Οι βουλευτές Μάντατζι και Χατζηοσμάν μετείχαν στην Σύνοδο Κοινοβουλίων ΝΑ Ευρώπης Τουρκίας


4 υπουργοί και 10 βουλευτές από Τουρκία-¨Μακεδονία¨-Κόσσοβο-Μαυροβούνιο-Σερβία, Ελλάδα και Βουλγαρία οι οποίοι ήρθαν στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του βουλευτή Κωνσταντινούπολης του ΑΚΠ Χουσεΐν Μπουργκέ για τις ετοιμασίες για την Σύνοδο Κοινοβουλίων ΝΑ Ευρώπης Τουρκίας, αφού επισκέφθηκαν για τα περαστικά τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον Μπεκίρ Μποζντάγ.

Στην σύνοδο μετείχε ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη.

……………………..

Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κόμματος ΑΚΠ Χουσεΐν Μπουργκέ ανέφερε πως καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την αναζωογόνηση των δεσμών συγγένειας ανάμεσα στην Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες, δεσμοί που έχουν παρελθόν αιώνων και τα τελευταία χρόνια δυναμώνουν. Ο Μπουργκέ ανέφερε πως κατά την περίοδο των 17 ετών ως δήμαρχος Μπαϊράμπασά επισκέφτηκε με το Καραβάνι της Αφθονίας 9 χώρες των Βαλκανίων και άνοιξε εκεί τραπέζια-ιφτάρ. Ο Μπουργκέ ανέφερε πως με το σχέδιο Καραβάνι της Αφθονίας οι δεσμοί συγγένειας που αντιμετώπιζαν το φάσμα της εξαφάνισης, αναζωογονήθηκαν και είπε πως ¨Έχουμε σημαντικές σχέσεις με τις επιτροπές που ο λόγος τους περνάει στις αδερφές χώρες των Βαλκανικών εδαφών. Πρώτα ο Θεός με την βοήθεια του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού μας θα υλοποιήσουμε ακόμη μεγαλύτερα σχέδια¨.

Ο πρόεδρος της βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ που δέχτηκε τους βουλευτές από τις Βαλκανικές χώρες ανέφερε πως με την επίσκεψη τους μπήκαν τα θεμέλια για το στήσιμο της σχεδιαζόμενης Συνόδου Κοινοβουλίων ΝΑ Ευρώπης-Τουρκίας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως ¨Συνεχώς αυξάνει η σημασία που αποδίδει η τουρκική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια. Πιστεύω πως πρέπει οι σχέσεις μας με τα Βαλκάνια να ενδυναμωθούνε ακόμη πιο πολύ και να διευρυνθούνε σε κάθε επίπεδο¨

ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Όταν οι βουλευτές από τα Βαλκάνια ανέφεραν στον Χουσεΐν Μπουργκέ πως θα ήθελαν να επισκεφτούνε τον πρωθυπουργό Ερντογάν, αυτός κινητοποιήθηκε και έτσι η επιτροπή με τους βουλευτές συνάντησαν τον πρωθυπουργό στο γραφείο εργασίας του στο Ντολμάμπαχτσέ. Ο Ερντογάν ζήτησε από την επιτροπή αυτήν την ενότητα να την διαφυλάξουν και να την συνεχίσουν. Ο Ερντογάν ανέφερε στην επιτροπή πως θα συνεχιστεί η στήριξη της Τουρκίας προς τις Βαλκανικές χώρες τους.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν τόνισε πως η επίσκεψη των 4 υπουργών και 10 βουλευτών από τα Βαλκάνια στην Τουρκία αποσκοπεί και στην κοινοποίηση των προβλημάτων και των εξελίξεων στις χώρες τους, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας της Τουρκίας με αυτές τις χώρες και είπε : Στα πλαίσια αυτών των επισκέψεων που έχουν τον χαρακτήρα μιας μίνι Βαλκανικής Συνόδου, οι συναντήσεις που έχουν ο υπουργός Επικρατείας της ¨Μακεδονίας¨ Χαντί Νεζίρι, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης του Κοσσόβου Μαχίρ Γιαγτζιλάρ, ο υπουργός Επικρατείας της Σερβίας Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν, ο υπουργός Επικρατείας του Μαυροβουνίου Ραφέτ Χούσοβιτς και οι βουλευτές από την Δυτική Θράκη της Ελλάδας και από την Βουλγαρία αυξάνουν την στήριξη στις σχέσεις της Τουρκίας με αυτές τις χώρες και φανερώνουν για μια ακόμη φορά τον ενοποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τον χαρακτήρα της ως χώρας-μοντέλο¨.

 Εφ. Μπιρλίκ 21-12-2011